2020-09-13
之前系网上见到好多人食泰妈妈, 一直好想食但系因为餐厅位于官塘, 位置太远, 所以仲未食到点知近排听朋友讲泰妈妈开左新店系湾仔, 大食妹衬住weekend系果头做野, 做完顺路买下午茶返屋企同妈妈开心share<泰妈妈鸡饭>食泰妈妈又点可以唔食佢招牌嘅泰妈妈鸡饭呢? 更何况妈妈系海南鸡控泰妈妈鸡饭鸡肉无骨鲜嫩, 配上姜葱酱同泰式酸辣酱, 令人食唔停口而鸡油饭就粒粒分明, 唔错呢配菜仲有芥兰, 均衡营养<榛子酱•美禄多士>大食妹就嗌左个泰式炭烤多士虽然外卖返屋企已经唔系新鲜热辣辣, 但食落依然脆口榛子酱同美禄味道都好match<青柠梳打(左)及泰式奶茶(右)>餐饮方面, 我哋就拣咗青柠梳打同泰式奶茶青柠梳打味道偏酸, 饮落好清爽而泰式奶茶奶同茶嘅味道都好突出, 质素不亚于饮料店<泰式芒果糯米饭>大食妹同妈妈一致推介大家食泰妈妈嘅泰式芒果糯米饭芒果香甜之余又juicy, 椰汁糯米饭味道非常正宗, 椰香十足