2021-10-13
尖沙咀加连威老道最近开咗一个𝙁𝙤𝙤𝙙 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙩,装修好复古而且环境都几干净 坐得几舒服✨~今次就试咗门口一入就见到嘅泰国菜🇹🇭,主打泰式串烧,同时都有由泰国师傅主理嘅泰式主食👨🏻🍳,喺𝙁𝙤𝙤𝙙 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙩都可以食到良心串烧真系几方便!而且仲有好多靓靓打卡位💛.① 青咖喱鸡肉饭🍛 ($65)// 依款青咖喱小编觉得几有惊喜💚青咖喱椰香浓郁,甜甜哋同时都带点辣劲❤️🔥,因为好多市面上嘅青咖喱都好容易俾椰奶嘅甜盖过咗股辣劲,所以好钟意泰𝙜𝙧𝙞𝙡𝙡 嘅青咖喱🥰,虽然鸡肉都系𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚鸡柳,而且其他配菜都比较少,不过个咖喱底几满意,捞饭一流🍴。//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑② 串烧 (三串$48 半打$88)// 今次就拣咗三串串烧,分别系牛 鸡同埋猪🍢落咗单唔够10分钟倒已经有得食😼 不过可能因为位于尖沙咀繁忙地段同埋系𝙁𝙤𝙤𝙙 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙩嘅关系,所以串烧未必做到唔系即叫即烧 而系预先烧定再重新预热咁𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚🥺 所以整体肉质偏榎口,胜在有沙嗲酱同埋泰式酱搭配,令到串烧食落更有风味😎//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌑🌑 ③ 猪颈肉🐖 ($68)// 猪颈肉嘅油脂感浓💛肥瘦分布都唔错,所以一咬落口油脂感
① 青咖喱鸡肉饭🍛 ($65)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑
② 串烧 (三串$48 半打$88)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌑🌑
③ 猪颈肉🐖 ($68)
// 猪颈肉嘅油脂感浓💛肥瘦分布都唔错,所以一咬落口油脂感会停留喺口腔到,系另一唔错嘅小食之选😼✨!//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑
④ 汁烧鱿鱼须🦑 ($98)
// 鱿鱼须份量好慷慨系原条咁上!而且每条都有返咁上下份量 好足料🤌🏻!鱿鱼须每条都烧得好靓好上色,不过食落就唔及闻落咁香,但系都啱𩠌住酒咁食💛!//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌗🌑
💛泰Grill (尖沙咀)
尖沙咀加连威老道46-48号恒隆银行大厦70s Food Dining by Vintage House地下3号舖
🍮 #aiiifoodie
#aiiifoodie_tsimshatsui #aiiifoodie_尖沙咀 #aiiifoodie_黄店