今次平日lunch time经开金钟,附近其他餐厅full晒,朋友带我到访「婆婆的家」,试咗几款主打泰国风味嘅菜式,我嗌咗青咖哩猪颈肉捞妈妈面,朋友就嗌咗泰式烧鸡流心太阳蛋配白饭,同埋冬阴功炒饭。青咖哩猪颈肉捞妈妈面($98)💚✨呢碗青咖哩妈妈面算系今次最有惊喜嘅菜式💥!青咖哩汤底香浓,带有浓厚嘅椰奶香,味道醇厚又带微辣🌶️而且啲汤多到好似汤面噉😂(明明见menu张相系用碟装😅)但佢真系好味到我另外两位朋友食饭嘅朋友都不停攞啲青咖喱汁送饭😆至于猪颈肉就适中,妈妈面亦吸收晒咖哩汁,入口浓郁带点香辣,钟意泰式咖哩嘅朋友绝对要试!!🥰冬阴功炒饭($92)🍤🍚冬阴功味道同想像中有啲唔同,酸味比较重,唔太食得辣嘅朋友都可以一试🤔面头已经见到有好多只大虾🦐,虾肉爽口,仲有啲细洋葱增添香气。炒饭火喉足,米饭粒粒分明,整体来讲味道唔错🧐泰式烧鸡流心太阳蛋配白饭($95)🍗🍳烧鸡卖相吸引,皮烤得金黄香脆,不过肉质有啲嚡,带有淡淡泰式香料味道,味道算系不错😋。最特别系配上流心太阳蛋,蛋汁捞饭食落更加滑口,提升层次感🌟。整体来讲系一道稳妥之选,但如果烧鸡再滑啲再多啲香料味就更出色🔥。整体评价婆婆的家主打泰式家

青咖哩猪颈肉捞妈妈面($98)💚✨
青咖哩猪颈肉捞妈妈面

冬阴功炒饭($92)🍤🍚
冬阴功炒饭

泰式烧鸡流心太阳蛋配白饭($95)🍗🍳
泰式烧鸡流心太阳蛋配白饭

整体评价

婆婆的家主打泰式家常菜,整体味道有水准,最推介系青咖哩猪颈肉妈妈面,汤底同猪颈肉嘅味道搭配得恰到好处💯。泰式烧鸡饭稳定发挥,而冬阴功炒饭则适合钟意比较酸嘅朋友🔥。如果想揾一间环境舒适、带点地道泰国风味嘅餐厅,呢间值得一试💛!

听讲喺呢间餐厅庆祝生日,会有泰文生日歌同埋生日装饰,下次同朋友庆祝要试!🤔
青咖哩猪颈肉捞妈妈面
冬阴功炒饭