2021-05-09
一向都知铜锣湾时代广场顶楼有好多食肆,但平时又真系好少特登上去。今日约咗朋友去食泰菜先知原来上边都真系有咁多选择。餐厅空间感大,装修布置同座位令人感觉几舒服😌。令人最印象深刻系餐牌上嘅选择真系非常多,其中单喺海鲜菜式已经独自占有成本餐牌,仲有多款fusion泰国菜🇹🇭,令人花多眼乱😻。.📍鲜虾炒金边粉($138)一碟有三只大虾,口感弹牙🦐。金边粉身有咬口,加咗虾干、炒蛋、芽菜、菜脯同大葱去炒,食落几香口,最后加埋花生碎🥜同青柠汁味道就更加突出。但我哋都系偏向较钟意平日橙红色酸味强啲嘅金边粉🧡,所以觉得如果佢可以调酸啲会更加好食。.📍 泰式鲜海虾粉丝煲 ($198) 🍲粉丝煲分量非常多,完全可以当一个主菜食。粉丝幼身有咬口,味道浓郁,食落带辣味🌶非常开胃,再配上特制嘅泰式酱汁,味道酸酸地更加清爽。另外配有6只鲜虾🦐,弹牙有鲜味,唔错👍🏻。.📍黄咖哩炒新鲜珍宝带子 ($248)🍛咖喱甜甜地,落咗甜椒、芹菜、蛋🐣同芫荽🌿,食落几香,味道温和而且唔辣,应该所有人都食得到😚。上面有三粒珍宝带子,口感柔软非常新鲜,冇煮得过熟👍🏻。另外再加$28点咗个薄饼捞咖喱汁食,非常满足😋。.📍自选椰子雪糕(
📍鲜虾炒金边粉($138)
📍 泰式鲜海虾粉丝煲 ($198)
📍黄咖哩炒新鲜珍宝带子 ($248)
📍自选椰子雪糕( $78 )
椰子雪糕好有惊喜😍,以原个椰子做器皿🥥,可以自选2球雪糕同3款配料。雪糕拣咗椰子同朱古力,前者清新;后者浓而不腻🍫。配料拣咗亚答子、糯米同彩色木薯珍珠,3款配料都好有咬口,成个甜品加起嚟十分出色💕。