2018-03-13 95 浏览
天气冻冻地,梗系打边炉啦!泰式汤底打边炉真系未试过~ 泰边炉九点就有宵夜时段 $178 任食,都好抵~九点喇,仲人山人海~汤底有4款选择:招牌泰阴公、青咖喱鸡汤、香喷喷椰鸡汤、泰式甜番茄汤。款款都好泰式,各有特色。我地拣咗个鸳鸯锅:招牌泰阴公 + 香喷喷椰鸡汤,鸳鸯锅只系 +$20,就可以试到两款汤底。 点好汤底,再点其他野食。唔好以为删咗个啲无,只系侍应好细心话俾我地知,删咗个啲出面有得自己拎。好特别,汤底同材料系分开上。上: 泰阴公个汤料~ 侍应好细心话我地知,汤滚先好落,如果唔系只虾会唔弹牙,柠檬唔好放落去,唔系会苦。下: 椰鸡汤个汤料~ 有椰子条同鸡肉,同样汤滚先好落。点餐纸上写住先饮头啖汤,汤滚梗系要试试汤底原味啦!先讲泰阴公,个汤真系好正~ 汤底好浓郁,有好香嘅香茅味同南姜嘅辣,再加上柠檬汁,酸酸辣辣,正~再黎椰鸡汤,其实个汤上枱时已闻到好香嘅椰香,同样浓郁,应该已经用咗好多椰子去煲。饮落每啖都令口腔充满椰香味。汤滚再落料~等汤滚嘅时候就出去拎野,出面除左有基本嘅丸类、饺类、菇类之外仲有沙律,熟食同甜品饮品都系任饮。调味料超多款,有好多都好特别,好似泰国菜脯,花生碎同红虾米
天气冻冻地,梗系打边炉啦!泰式汤底打边炉真系未试过~

泰边炉九点就有宵夜时段 $178 任食,都好抵~

九点喇,仲人山人海~

点好汤底,再点其他野食。

好特别,汤底同材料系分开上。
招牌泰阴公 + 香喷喷椰鸡汤

下: 椰鸡汤个汤料~ 有椰子条同鸡肉,同样汤滚先好落。

点餐纸上写住先饮头啖汤,汤滚梗系要试试汤底原味啦!

汤滚再落料~

仲有沙律,熟食同甜品
沙律
熟食
熟食

饮品都系任饮。
饮品任饮

调味料超多款,有好多都好特别,好似泰国菜脯,花生碎同红虾米……
调味料

虽然饮品任饮,但见到有特饮好平,只系 $10仲要系自家调制,所以叫咗两杯试下。
椰汁冰,荔枝冰
椰汁冰 - 入口啖啖椰香,很香浓。
荔枝冰 - 加入梳打水,淡淡的荔枝味,仲有2粒荔枝肉。

豚肉片,美国肥牛
豚肉薄薄地,所以渌一阵就食得~
美国肥牛都几新鲜,唔错。
豚肉片,美国肥牛
所以再点多两份~
美国肥牛

牛肋粒,猪下青肉片
牛肋粒比肥牛牛味更浓,更有口感。
猪下青肉即系猪颈肉,个人钟意用冬荫公汤底渌,味道唔错。

虾,包仔豆腐,黑松露墨鱼滑
鲜虾肉质弹牙爽甜。
墨鱼滑爽口弹牙。

仲有传统嘅火锅配料:
生根、午餐肉、芝士肠、菇、丸
生根、午餐肉、芝士肠、菇、丸

豆卜、生根、午餐肉、芝士肠、蟹枊、冬菇、秋葵

推介必点豆卜,因为豆卜吸晒冬荫公汤嘅精华,滋味十足。

班兰千层糕,玫瑰糕,紫米露
仲有我最爱嘅班兰千层糕,淡淡班兰香,烟烟韧韧。另一款整成玫瑰咁,底层系椰汁。
紫米露入面好多紫米,味道唔系太甜。

不得不赞,打到咁上下,呢度加嘅唔系水,唔系清汤,系加番原味嘅汤底。好正呀~
而且食物都几新鲜,上菜速度都几快。
2018-02-28
宵夜