2014-11-02
11月之星既生日会系"蓝马"搞,离不开饮酒、掷标、骰盅、唱k等。晚黑成10点先开始,横店要食饭,就约心地善良既朋友"小狗"食个生日饭喇!靓女密友话"小狗"平日最常食放题、边边等。依……似乎泰国菜比较少食㖞 !我提议拣泰菜喇!上OpenRice望下,见到天后有间"泰出色"泰国餐厅,笑脸好多啊 评价内容似乎不俗,"小狗"也赞成,靓女密友二话不说即刻做野!大家准时到达餐厅门口,"泰出色"既装潢跟出面普遍既泰式餐厅差不多!餐厅内既座位空间感窄小,人多时就明显地感觉唔多自在 ,唯有大家亲密d将就下……听"小狗"话,男女厕所分隔比较远,唔知头知路时,米揾餐饱啰!翻开menu, 劲多款式 ,唔怕 我地七个人咁多,样样点d,一定咩都试匀哂……1.生虾刺身 : 虾质弹牙爽口,够鲜甜, 到痺呀!2. 大冬荫公汤 : 热锅兴住,热辣辣。比较多奶,味淡唔够辣,海鲜虾够弹身,又话大锅既,乜得来4只虾 咁少架!3.泰式并盘 : 有春卷,炸得够脆口。炸虾饼、炸鱼肉饼,d虾胶鱼肉爽口味美。香叶包鸡,鸡肉香口。4.鸡肉串烧 : 点左沙嗲酱既鸡肉,肉质超级嫩滑又香口,个个赞 不绝口!5.虾串烧
翻开menu, 劲多款式 ,唔怕 我地七个人咁多,样样点d,一定咩都试匀哂…… 1.生虾 刺身 : 虾质弹牙爽口,够鲜甜, 到痺呀! 2. 大冬荫公汤 : 热锅兴住,热辣辣。比较多奶,味淡唔够辣,海鲜虾够弹身,又话大锅既,乜得来4只虾 咁少架! 3.泰式并盘 : 有春卷,炸得够脆口。炸虾饼、炸鱼肉饼,d虾胶鱼肉爽口味美。香叶包鸡,鸡肉香口。 4.鸡肉串烧 : 点左沙嗲酱既鸡肉,肉质超级嫩滑又香口,个个赞 不绝口! 5.虾串烧 : 虽然虾身弹下弹下,但明显比前者比下去啰…… 6.泰式明炉鱼 : 用鱼形铁锅烧热上桌,鱼身用上粉丝、芫荽、葱花、红萝卜丝、辣椒等配料一齐蒸,味道清淡。因为一路蒸住,炉鱼肉质唔够滑,味道带点土腥味,要点上酱汁辟一辟! 7.榄菜豆角炒肉碎 : 肉碎炒得够入味,豆角鲜美爽脆! 8.鱿鱼筒 : 好鲜甜,又有头! 9.丝网蛋包饭 : 俾menu张靓靓卖相相片欺骗左,来到竟然系一pat超求其既蛋包饭 ,似学生上家政课时,自家炒果只啰 !切开蛋包,可见有腊肠片炒饭,饭身粒粒太干身,口感超级普通! 10.海鲜炒金边粉 : 有少少甜味,海鲜虾弹身,金边粉有点见胶胶地,一个字"差” ! 11.烤薄饼+蒜蓉多士 : 薄饼算薄,多士亦脆。点上咖哩汁后,当然无得输! 12.黄咖哩牛腩 : 卖相奇特,仲以为系攞错隔离既焗海鲜酥皮汤 呢!黄咖哩够幼滑,大旧薯仔够腍,牛腩肉质熟腍入味,好好食! 13.椰青 : 消暑清甜,饮后辣气全消!椰子肉滑溜,好多椰肉!其他朋友就叫左啤酒、沙冰……等 对比其他泰国菜馆,整体上总是淡淡的,梗系争紧一d嘢!又可以话系镬气唔够既, 稍逊一筹系一定架嘞, 价钱并不便宜,试不试由你了!