2024-10-23
位于元朗YOHO Hub 元点的泰国餐厅 Tommy Yummy,无论系食物质素定系环境,都畀我哋留下好好嘅印象。我哋三个人点咗一个二人餐,餐单十分丰富。头盘我哋拣咗 生菜包,生菜清脆,馅料惹味,食落感觉非常清爽。到主菜,我哋试咗两道。首先系 海鲜炒面,呢道菜摆盘精美,非常打卡,海鲜种类丰富,有青口、虾同鱿鱼。青口鲜味十足,搭配炒得香口嘅面条,口感一流,调味亦恰到好处。另外一个主菜系 咖喱薄饼,咖喱香浓,配上香脆嘅薄饼,每一口都充满泰式香料嘅风味,非常正。饮品方面,我哋拣咗两杯—— 泰式奶茶同奶绿,两款都好有泰国特色。泰式奶茶甜度适中,奶绿清爽解腻,令整餐食得更为平衡。另外我哋单点咗一份 小食拼盘同 芒果椰奶特饮。小食拼盘嘅炸物金黄香脆,份量十足,十分适合边食边倾偈。芒果椰奶特饮则甜而不腻,芒果酸甜同椰奶香气完美融合,非常清新。总结嚟讲,Tommy Yummy 嘅食物份量充足,味道出色,无论系主菜定系小食都令人满足。餐厅环境舒适,座位宽敞,非常适合同朋友聚会,边食边倾,绝对系一个好地方!