2019-06-26
其实新界都有好多好野食嫁,有一间泰国野我觉得几值得推介俾大家,系正西铁站对面,够晒方便👍🏿而且场地够大,坐得又舒服,啱晒一大班人黎食🥳金柚子虾球沙律🦐🥗($98)份量十足,而且真材实料👍🏿大虾食落啖啖肉而且够鲜味,再加埋大大旧既柚子肉同埋个辣辣地酱,成个沙律感觉好清新😌甜甜辣辣,好滋味泰式炒金边炒🔥🍜(~$50)金边炒粉我相信每一个人都食过,而呢间就炒得比较湿身,啱晒我既口味😌而且材料都好丰富绝对唔会失场腌酸辣去骨凤爪🐔🥗($68)食泰国菜又点少得呢个沙律呀🤩本身都已经好钟意食凤爪同鸡脚呢两样食物,仲要系去埋骨既就更加喜爱😍软软既皮再加脆脆地既脚筋,好正,而且个沙律汁够辣,好惹味,必点泰式炒贵刁🔥🍜(~$50)呢个贵刁好似唔系四围都食到,面身好阔,食落好有口感,再加埋蛋同少量配菜一齐炒好够镬气🔥而且食落唔油腻炭烧猪颈肉🔥🐷($88)猪颈肉相信唔少人都钟意食,餐厅将猪颈肉切片上碟,虽然切左片但系都食到猪颈肉既皮烧到有少少脆脆地😏再加埋个酱汁,好惹味,绝对会一旧接一旧🤩菠萝鸡肉炒饭🍍🍚(~$50)菠萝炒饭不嬲都冇得输,不过个人觉得饭湿左炒炒,唔够干身,除此之外味道刚刚好,菠萝同鸡肉既份量都
金柚子虾球沙律🦐🥗($98)
泰式炒金边炒🔥🍜(~$50)
腌酸辣去骨凤爪🐔🥗($68)
泰式炒贵刁🔥🍜(~$50)
炭烧猪颈肉🔥🐷($88)
菠萝鸡肉炒饭🍍🍚(~$50)
菠萝炒饭不嬲都冇得输,不过个人觉得饭湿左炒炒,唔够干身,除此之外味道刚刚好,菠萝同鸡肉既份量都算多
沙嗲串烧🔥🍢(6串)($98)
猪肉/鸡肉/牛肉各2️⃣串,肉质烧得好好唔会干身,因为串烧好容烧到太干身🧐好彩厨师烧得好keep到肉身juicy😋再加埋个沙嗲酱简直一流
泰式咸肉炒椰菜苗🥬($88)
呢个炒菜系其他泰国餐厅好似比较少见🤔不过味道偏咸,未必个个人都接受到,但系椰菜苗系炒得几好食,keep到菜既新鲜度唔会变到好黄咁👍🏿咸肉都不错吃嫁,个人黎讲觉得肉既咸味够晒入味,可以浅尝一两旧
泰式炸鸡翼🐔($58)(5只)
呢个炸鸡翼又系另一个必点既菜式,外皮炸得酥脆,唔会系觉得油腻厚粉果只,同时又keep到鸡肉juicy👍🏿重点系点埋个sweet and chilli sauce 就一绝
最后因为我地叫左3️⃣个lunch set所以有3️⃣杯饮品跟餐,青柠梳打同埋椰子冰🥥既味道都一般,另外加钱叫左一个凉粉冰,其实系一杯椰奶加左凉粉同埋黄叠子既饮品😂