2017-11-07
星期六放假同朋友去左深水埗行黄金, 行到咁上下, 朋友话去喺附近食埋野, 我记得之前食过一间叫阿来既泰菜唔错, 就喺天悦广埸果边。去到门口有唔少人等紧, 不过好好彩, 咁岩等两人位既唔多, 我同朋友等左阵就有位坐喇因为今日特别想食肉, 所以我地好贪心咁叫晒猪牛鸡既小菜首先有海南鸡, 虽然只系叫例牌, 但都几大碟。落单既时候特登叫左走翼, 咁就可以满足我同朋友食啖啖肉既愿望! 海南鸡既肉质好滑, 唔算太多脂肪, 但一d都唔「鞋」,味道岩岩好!之后就有个猪仔脾, 平时食泰菜都钟意叫猪仔脾, 而依度既猪仔脾尤其好食! 虽然猪仔脾连埋d皮睇落有d肥, 但其实系油而不腻, d皮烟烟un un好好咬口, 而猪仔脾肉都好嫩, 系今餐最好食既一样!之后我地仲叫左个咖哩牛腩, 黎食泰菜点可以唔叫curry, 而食curry就梗系要叫埋薄饼! 咖哩牛腩连煲上, 热辣辣!睇见都开胃! 个薄饼有两块, 我同朋友一人一块, 用黎点curry食, 味道好match! 而d牛腩都好够牛味, 不过略嫌多左少少肥, 钟意食肥既朋友一轶觉得正, 可惜我自己就喜欢瘦腩多d朋友仲叫多左杯青柠梳打, 佢话几好饮, 不过我就冇试
因为今日特别想食肉, 所以我地好贪心咁叫晒猪牛鸡既小菜
朋友仲叫多左杯青柠梳打, 佢话几好饮, 不过我就冇试喇~
叫左三个菜, 加一个薄饼同野饮, 都只系二百几, 真系平靓正, cp值一流!