木船对大埔人黎讲唔系新餐厅啦,可能佢地开左新分店,原店就转咗menu,而家无咗单点𩠌,专做泰式粉面同饭,但浓浓嘅泰式味道同依旧咁抵食好食。 餐牌唔同咗,但菜式一样丰富,但今次都叫做第一次帮衬新menu,睇价钱算好抵食,不过实在花多眼乱,一于点个门口餐牌推介各点一个,再加多三份小食。  个黑豚腩肉丼真系好正,好香烧烤汁嘅味,啲肉片又烤得少许㶶边唔韧,加上成座山咁满嘅青木瓜丝,开胃得黎配合埋个肉黎食唔油腻。肉量唔少,而且系肉堆中间仲埋藏咗只流心蛋,除咗极度邪恶,仲极度满足。 小食方面点咗炸鱼饼,鸡槌同芝士蘑菇鸡翼。 炸鱼饼同平时系超市买到嘅鱼饼唔同,佢地呢度嘅系比较淋身烟韧,而且新鲜炸起都几好食。 鸡槌都比想像中好,唔系炸好晒夹出黎嘅,都系新鲜炸,唔会炸得干。 芝士蘑菇鸡翼就比较特别,系无骨鸡中翼黎,内里酿咗蘑菇芝士落去,小食之中最推介。 值得一提佢地小食嘅垫底菜都好干净好靓,系可以食埋嘅沙律菜黎。 另外点咗嘅推介就系木船杂锦汤河,就咁睇已经知佢大堆头。 换个角度睇,劲多𩠌,多到连啲粉系边都睇唔到。 食咗一阵之后终于有位整理一下,肉方面有齐晒无骨鸡肉,猪肉片,牛腩,丸方面咁多粒丸,唔好计漏

小食方面点咗炸鱼饼,鸡槌同芝士蘑菇鸡翼。

另外点咗嘅推介就系木船杂锦汤河,就咁睇已经知佢大堆头。

换个角度睇,劲多𩠌,多到连啲粉系边都睇唔到。

食咗一阵之后终于有位整理一下,肉方面有齐晒无骨鸡肉,猪肉片,牛腩,丸方面咁多粒丸,唔好计漏后面嘅扎肉,另外我已经食咗啲丸,所以原本真系好多,系超多。
粉面佢地都系不计成本大手落去。汤方面用咗牛肉汤,好香,但唔会太咸。

如果呢碗杂锦汤河一个普通女生食一定食唔晒,记得要少粉,我觉得甚至分两碗都够食。男生都要食量偏多嘅人先食得晒。
两个人食到饱饱先啱岩好二百蚊,真系又抵食又好食,下次可以再试其他野。
去食嘅记得问下份量,如果自己细食嘅最好叫细份或者自己带定个碗打包好啲。

同埋约人嘅唔好去错呀,晚饭时间已经见到有几个人约咗系新果间但黎咗旧嘅位置啦。
2020-06-30