2024-05-27
Kaboom 系尖沙咀其中一间出名既打卡餐厅,佢天台顶层位置可以挑望尖沙咀夜景,但友人预早两星期订位都未能订到天枱位,不过夏天咁热坐室内都有佢好处。一行三人系星期五晚上黎到Kaboom,叫左两个Small bites for sharing,2个Main,2 个Dessert,一人一杯cocktail。鱼饼同出面食到既系一样,虽然唔太食得出荔枝味,但佢配左呢个话系荔枝沙律酱就酸酸地几开胃。见到食评好多都有食呢个Deep Sea Tacos,见到佢馅满泻又咁多三文鱼籽都好吸引。不过食起上黎有d 论尽,因为tacos 本身脆,想出力夹住馅既时候就碎左,又会跌哂d 馅出黎。有d 菜、青瓜、虾,食落清爽开胃。烤鸡味道唔算太有泰色风味,Roti (薄饼)唔够干身松化,整体普通。呢个细细既冬阴椰子risotto 反而有惊喜。一入口已经有浓浓椰奶味,口感creamy,冬阴味系慢慢先再渗出黎,微微辣。蚝亦新鲜,烤得岩岩好。份量唔多,但都几推介呢个risotto。cocktail 有好多选择,有趣既名同制成品既样都令你花多眼乱。饮品都花左d 时间,食到一半再催先准备好。每杯饮品价钱唔平,但味道同样都令你
饮品都花左d 时间,食到一半再催先准备好。每杯饮品价钱唔平,但味道同样都令你忍唔住叫返杯。(如非happy hour, $128/杯)
此行系庆祝生日,朋友到左餐厅再问可唔可以准备蜡烛,都一样可以即刻安排到。
榴梿外型既蛋糕系酸酸既柚子馅,配外层较甘苦既抺茶白朱古力。抺茶既甘苦味中和左白朱古力既甜味,本身我钟意甘味浓既抺茶,都几欣赏呢款甜品,但朋友就接受唔到。
(Vanilla white chocolate mousse, mango jelly sponge cake with white chocolate crisps and mint white bean jelly)
以上组合对我黎讲就甜甜地加白朱古力mousse,朋友觉得好食,但我就拣返头先个榴梿造型蛋糕喇🤭。
整体食物质素都唔错,仲好打卡able,只系价钱都稍贵。
另外餐厅位于太子集团中心既䢂有d细,正值晚餐时间就排长龙等䢂,记得预留时间。