2019-06-02
作为一个热爱泰国的旅游人,当地最正宗嘅手标茶几乎日日饮!今次黎到香港,劲兴奋!等唔到冇人排队嘅日子,开咗几日,碰巧第二日放假就即刻去。-去到门口已经排咗一条长长嘅人龙。男朋友买完都要等成差唔多一百个number先到我地!大家都饮厌咗附近台式手摇饮料,有泰国过江龙系吸引好多!不过指示唔够清晰,等紧饮品期间见好多人唔知边到排队落单,亦唔见有职员维持秩序。-因为等得耐嘅关系,决定去附近食个荣式鸡扒饭先再黎拎。食完饭番黎先过咗20个number到😂杯野饮重冻冰冰。点咗玫瑰蜂蜜花茶($32) & 泰式奶茶($29)味道不错,但茶味唔及泰国饮嘅,而且甜过系泰国饮到嘅正宗thai milk tea。难免有点失望。呢杯饮品我唔会话系正宗。1️⃣首先,冰块大大粒冇打碎。D冰大粒到,饮一啖brain freeze一次又一次,没有泰国透心凉嘅感觉。泰国饮到嘅,系先落七成满嘅碎冰,再倒入热饮,等冰慢慢溶,亦唔会影响饮品味道。亦因为咁衍生第二个问题。2️⃣第二,味道。饮第一啖系thai milk tea味道,但当然好似之前所讲,茶味欠奉。😞甜得黎欠缺茶味中和番。而且,冰溶化速度极慢!饮极粒冰都冇变细过咁,倒汗水好劲,系
点咗玫瑰蜂蜜花茶($32) & 泰式奶茶($29)
呢杯饮品我唔会话系正宗。
亦因为咁衍生第二个问题。
2️⃣第二,味道。饮第一啖系thai milk tea味道,但当然好似之前所讲,茶味欠奉。😞甜得黎欠缺茶味中和番。而且,冰溶化速度极慢!饮极粒冰都冇变细过咁,倒汗水好劲,系咁滴。
呢杯饮品的而且确系比客人慢慢饮,而饮品味道唔会因为溶冰受影响。但当我沿途番屋企得闲饮一啖,每啖都愈黎愈淡🤷🏻♀️但冰size都系咁大粒🤷🏻♀️
Fun facts:泰国当地的手标茶会整到味道系平时嘅150%,令到溶冰都可以keep住好饮。所以你叫少甜少冰,系当地系要加钱架。
另一杯系男朋友点错咗嘅玫瑰蜂蜜花茶。其实我系想要玫瑰青柠荔枝花茶😭
呢杯只系普通玫瑰花茶🌹依旧有浓浓嘅玫瑰花味!不过冰真系太大粒,又系咁brain freeze 🥶
因为冇试到香港嘅玫瑰青柠荔枝花茶,隔咗一排又再去饮。今次队冇之前咁长,吹咗半个钟水记有野饮,但今次系最后一次了。
因为我点嘅茶冇荔枝味😭同泰国差太远了,极怀疑店员唔记得落荔枝Syrup!
失望一次又一次,决定唔再去了。
味道:不正宗,最重要嘅茶味欠奉。
价钱:系香港算是正常的。