2022-03-02 210 浏览
泰国菜就食得多,呢间餐厅以泰法fusion 菜为主打,听到呢个组合已经觉得好吸引,见OpenRice 有得book位,即刻行动邻近坚尼地城地铁站,入面挂左好多绿色既植物作装饰,挂画同其他既摆设都系走泰国风,而枱櫈又带点欧陆风,连装修都有泰法feelSet Dinner Menu头盘驰名龙虾汤流心牛角包🥐咸既流心牛角包我真系第一次食,仲要系龙虾汤系入面,龙虾味浓郁,无谂过个味道系咁夹咁好食冬荫龙虾汤流心牛角包🥐(追加)流心馅加左冬荫,酸酸辣辣又有龙虾汤,好意外好惊喜既味道法式龙虾汤🦞(追加)因为食过牛角包后觉得个龙虾汤好好饮,所以再追加,仲有龙虾肉碎系入面,正特饮白桃芝味特饮面层系厚厚既芝士奶盖,咸咸香香既味道,仲有d玫瑰花瓣系面,白桃有气汽水加莓果蓉,唔太甜仲好清新泰式奶茶芝味特饮泰式奶茶独特既茶香味,再加埋芝士奶盖,口感好rich又好饮烧物花生酱沙嗲鸡串个沙嗲酱花生味很香,一d都唔辣,好惹味,鸡肉亦都烧得恰到好处烧鸡泡鱼干(追加)鸡泡鱼干系我好喜欢既烧物,烧后味道好香,不过要衬热食,唔系冻左就会变返硬身,好难扯开主菜至尊酥皮海鲜火山煲原来系一个巨型版既酥皮汤,破开个酥皮后,入面系冬荫

Set Dinner Menu
头盘
驰名龙虾汤流心牛角包🥐

冬荫龙虾汤流心牛角包🥐(追加)
流心馅加左冬荫,酸酸辣辣又有龙虾汤,好意外好惊喜既味道
驰名龙虾汤流心牛角包

法式龙虾汤🦞(追加)
法式龙虾汤

特饮

泰式奶茶芝味特饮
泰式奶茶独特既茶香味,再加埋芝士奶盖,口感好rich又好饮

烧物
花生酱沙嗲鸡串

烧鸡泡鱼干(追加)

主菜
至尊酥皮海鲜火山煲
原来系一个巨型版既酥皮汤,破开个酥皮后,入面系冬荫功汤,仲有虾、蚬,菇等等既材料,个汤又辣又酸,刺激又好饮、系泰国既味道呀

甜品
真空慢煮焦糖炖蛋
慢煮既炖蛋特别幼滑,厚厚既焦糖脆,仲有菠萝干,唔腻又好食
真空慢煮焦糖炖蛋

虽然叫左一个set dinner, 但太多野想试,不停追加,加下加下都唔知自己加左几多,侍应好有礼貌,食物都好食,成餐饭有点美中不足系得75分钟用餐时间,真系食得好好好赶

驰名龙虾汤流心牛角包
法式龙虾汤