2021-05-13
疫情间在家煮得多,每日放工返归仲要洗洗切切,实在有d攰,咁岩今日男友放假,决定一齐外出晚膳,当系chill下。系OpenRice上碌碌碌,揾左两间泰菜睇落唔错,最后拣左呢间新泰。店舖位置好易揾到就系地铁站附近,搭车时顺便网上预约埋,去到唔洗等即刻有位。大门口有两排坐椅就算要等都唔怕有得坐,另外仲有架笃笃做摆设可以比人影下相打下卡都几特别,楼梯间又有棵椰子树,够晒泰国特式呀!🤩🛺🌴好啦泰国之旅正式出发🙌🏻 沿住楼梯落去地库就系餐厅座位,侍应带我地去到最入边既大厢房内就座,沿途不禁惊讶原来餐厅都好大下,四周既装潢或灯光都富有泰国味道之余又非常雅致。由于空间大唔会同其他食客坐得太近,冷气又够,所以坐落好舒服😌 睇睇menu菜式好多选择,唔惊会食到闷,野饮方面照顾到唔同食客既需要,特饮、椰青、draught beer、cocktail、whisky、红白酒...一应俱备,岩晒好杯中物既人系度开餐,真系泰正本来谂住开枝酒饮既,点左6样野但系食完两三道已经有d饱啦,份量果然好足最后仲要叫多两款甜品,饱到食唔晒要打包d走唯有下次先再开酒啦等我呀我地一定会再离嫁水准之作👍🏻除左泰式酱仲有个杧果酱好好味
水准之作👍🏻除左泰式酱仲有个杧果酱好好味😋
卖相好👍🏻有虾、鱿鱼、青口、鱼柳,咖哩汁略嫌甜了点,而鱼柳略嫌咸了点是扣分位,另外点了印度酥饼配食的,非常酥脆好食,可惜忘了影相
开头以为系纯烤鱼加两块蕉叶垫底,点知原来系蕉叶包住成条鱼咁鱼肉滑身,上面既香草腌料就食唔出系咩野啦,但系就好好食同条鱼又几夹
肥美既芽菜底,蚝仔蛋熟度恰到好处,香气飘飘
热辣辣好烟韧,不过一旧起两旧止,再食就好甜啦
Um.....超级甜,岩晒嗜甜人士,底部系糖浆,木薯口感有点硬,另外点解与menu图片不符既🤔