2023-12-29
🇹🇭泰满足泰式冬荫功火锅🇹🇭-去开MegaBox睇戏 所以不时都会喺戏院上下𠮶几层觅食👀 咁啱呢排凉凉哋 想食啲又热又有少少辣嘅嘢☃️ 就俾我哋见到呢个用泰式冬阴功汤底做火锅嘅二人餐😏 有海鲜时又啱budget之余 仲要都几丰富🤣-🥘冬荫功火锅二人套餐 $398包咗前菜同小食 加一个海鲜拼盘火锅 同包咗两杯嘢饮 另外仲可以加少少钱追加小食或者系甜品-🥭香芒牛油果素菜米纸卷米纸卷好薄 包住咗生菜 所以食落好fresh😗 加上牛油果同芒果做嘅馅 有啲似酸酸甜甜嘅果酱 几开胃-🐖炭烧泰式猪颈肉食泰国嘢点可以唔食烧猪颈肉 猪颈肉外层烤到有少少炭香同焦脆 而入面嘅肉质仍然保持爽口有肉汁😎-🍱冬荫功火锅海鲜拼盘不过今日嘅重点当然系冬阴功火锅 一开始汤底行mild路线 带少少酸同BB辣 唔会一嚟就太过重口 等慢慢食打耐啲个汤底蒸发嘅时候 会变得更浓郁 同埋会带有海鲜嘅鲜甜😝 拼盘好足料 有特大虎虾 鲜鲍鱼 红星石班鱼片 青口 同泰式猪肉丸 仲有海鲜菇 唐生菜 同泰式面😚 啲海鲜好鲜甜爽口 建议等汤底吸收晒所有精华之后最后先渌面 咁就够哂正啦😋-🍨D24榴梿西多士配 云呢拿雪糕 $68本身甜品想叫芒果糯
🥘冬荫功火锅二人套餐 $398
🥭香芒牛油果素菜米纸卷
🐖炭烧泰式猪颈肉
🍱冬荫功火锅海鲜拼盘
🍨D24榴梿西多士配 云呢拿雪糕 $68
本身甜品想叫芒果糯米饭 但系比隔离嘅榴梿西多吸引住😍 西多吸收咗好多蛋液 所以好香 而且外层煎到脆卜卜 不过都阻挡唔到中间嘅大量嘅榴梿夹馅嘅香味 一上碟就闻到真系好吸引😚
D24榴梿西多士配 云呢拿雪糕
🍋泰国青柠红茶
🧋泰式奶茶
用咗正宗泰式手标茶冲 茶味好香浓 虽然奶茶冇得调校甜度 不过都唔使惊太甜 饮落大概系半糖到少糖左右 我哋平时饮开无糖茶都觉得OK ❤️
📍米泰 (MegaBox) (九龙湾)
九龙湾宏照道38号企业广场5期MegaBox 11楼11号舖