2024-09-13
今日同我朋友肥Wing出嚟聚会,近排肥Wing开始有去gym做下运动,减肥健身,啱啱今日系佢嘅cheat day,打算带佢食一餐劲嘅。我同佢好耐冇食泰国菜,佢提议去一间之前佢前度好钟意嘅泰国菜餐厅叫「公车泰国餐厅」,我都冇乜意见,就畀佢话事。到咗呢度真系好有泰味,招牌都有泰文,摆设好多泰国元素。叫咗【泰式菠萝炒饭】两个人食,炒饭味真系好香,炒得唔会太油,火候好够,配住肉丝食每一啖都有肉丝嘅焦香。【泰式盐烧乌头鱼】嘅外皮好脆,外酥里嫩,又好弹牙,仲有【烧大鱿鱼】又系另一种风味,烧得好到位。然后肥Wing特登叫咗【烧和牛串】请我食,佢自己超钟意食,和牛唔会太肥,也唔会太韧。仲有好送饭嘅【泰式咸鱼炒芥】,芥兰好脆口,然后咸鱼嘅香味盖满咗成盘菜。我哋食得好饱,肥Wing讲下次再请我嚟食!我自己都好推荐畀大家!!
我同佢好耐冇食泰国菜,佢提议去一间之前佢前度好钟意嘅泰国菜餐厅叫「公车泰国餐厅」,我都冇乜意见,就畀佢话事。 到咗呢度真系好有泰味,招牌都有泰文,摆设好多泰国元素。 叫咗【泰式菠萝炒饭】两个人食,炒饭味真系好香,炒得唔会太油,火候好够,配住肉丝食每一啖都有肉丝嘅焦香。 【泰式盐烧乌头鱼】嘅外皮好脆,外酥里嫩,又好弹牙,仲有【烧大鱿鱼】又系另一种风味,烧得好到位。 然后肥Wing特登叫咗【烧和牛串】请我食,佢自己超钟意食,和牛唔会太肥,也唔会太韧。 仲有好送饭嘅【泰式咸鱼炒芥】,芥兰好脆口,然后咸鱼嘅香味盖满咗成盘菜。