2022-06-22
餐厅:基地贰 (尖沙咀)地址:尖沙咀赫德道17号海信大厦地下及1楼尖沙咀赫德道有唔少嘅餐厅酒吧🥂,返教会途中经过呢间新开咗一个几月嘅基地贰 @ba2e.852 ,除咗喺一间Bar之外,亦喺一间泰式西餐fusion餐厅,见到佢哋嘅Lunch Menu $68-$108不等,主打各式各样嘅泰式食物🇹🇭,送餐汤或者沙律🥗,依家做紧8折优惠,仲免收加一,另外仲有唔少特色同餐厅自己创作嘅菜式😍餐厅地下层以蓝白色为主,有一种阳光与海滩嘅气息☀️,相信喺配合返泰国风情😎,沿楼梯行上去1楼,喺截然不同嘅感觉,墙上LED投射嘅泰国夜景🌃,配埋昏暗嘅灯光,酒吧好chill嘅感觉浮现晒出嚟🍹✝️博大雾 $168泰式生虾就食得多,用同样嘅整法套上去三文鱼刺身上面原来又真喺几好食,先用烟熏木熏香三文鱼,拎起盖𠮶吓啲烟飘晒出嚟劲有视觉效果💨,认真「博大雾」🤣。8片新鲜厚肉嘅三文鱼刺身,配埋辣椒🌶️、生蒜片🧄、泰式酸辣汁一齐食,相信你都会以为自己喺食紧泰式生虾🦐,咁嘅食法真喺第一次☝🏽✝️基地炒饭 $288基地嘅自家制炒饭,当中加咗秘制酱油之外,仲有蛋碎、辣椒、葱花等材料,食落惹味得嚟唔会太浓太重口味。而重点当然喺饭旁边𠮶
地址:尖沙咀赫德道17号海信大厦地下及1楼
✝️博大雾 $168
✝️基地炒饭 $288
✝️冬阴功卡邦尼意粉 $218
卡邦尼意粉就食得多,冬阴功卡邦尼意粉你又食过未?
✝️香蕉煎饼 $128
煎饼咬落去口感似平时食嘅手抓饼🌮,第一啖香脆,之后烟韧有咬口,里面放咗好多香蕉片🍌,而外面就淋上朱古力酱同炼奶,超级大满足🥰