2024-07-23
一路以为元创坊系文青集中地,原来里面都有唔少餐厅,今次行完展览揾食见到间行复古风嘅泰菜,就入去试下。热辣辣,一嚟我地就叫左杯龙眼特饮先至再慢慢叫餐🍹炒和牛粿条呢个河粉我见每一枱都叫,所以都叫嚟试下。份量算几多(原本谂住系轻食),河粉有镬气,好难得牛肉有味,而唔系茶记无哂牛味嘅牛肉,几有惊喜,唔怪得每枱都叫。薄饼配泰式咖喱薄饼唔似系来货,烟韧,可以撕开一丝丝,几好。泰式咖喱酸中带少少甜,同冬荫公咪类似,同薄饼几夹。有两块,不过如果有四块就好😚唔够喉。咖喱和牛肋条呢个又系有几惊喜,平时咖喱牛腩煮好耐都会好鞋,估唔到佢地嘅牛肋条好琳,可能用料真系唔同🥰,更难得系个薯仔都入哂味,中间仲软绵绵🤩因为食牛河已经够,所以我地无加饭,咖喱连埋饭食一定好正😎呢间餐厅系元创坊里面,食物质素有诚意,份量正常,唔系专做游客生意,见有唔少放工嚟食饭嘅。能够做到附近工作嘅人嚟帮衬,就有值得欣赏嘅地方,推介畀大家。
热辣辣,一嚟我地就叫左杯龙眼特饮先至再慢慢叫餐🍹
炒和牛粿条
薄饼配泰式咖喱