2019-01-22 329 浏览
小妹系东南亚菜控,特爱泰国菜。最钟意食泰菜既酸酸辣辣。今次黎到位于尖沙咀北京道既新泰东南亚餐厅,系男友上网见到,我当然就唔会放食泰菜既机会啦!呢到都几full,我地就咁walk in,好在都有位。绿豆沙冰 $38我地2条友嗌左3碟𩠌同一人一杯特饮。我本来想饮红豆冰,不过见呢到有绿豆沙冰咁特别,就叫左黎试试。呢杯野饮唔系一般既绿豆沙再打成冰,反而佢既做法系同红豆冰差唔多,入面都系有奶系里面。只系由红豆变左绿豆,再系上面铺一层沙冰。原来绿豆(沙)冰都几好饮!男友嗌左芒果沙冰,不过我就无饮泰式炒椰菜仔 $95我好钟意食泰式炒菜,平时食亲都系嗌炒马拉盏。MENU上除左马拉盏系推介之选外,呢味𩠌都有个推介标志系到,我地抱住尝试新野既心态去试。呢碟𩠌系由椰菜苗及椰菜组成的。椰菜完全无问题,但椰菜苗就...有D就好苦,有D就生生地好似有D芥辣味咁。我地食左几旧就放弃左。冬荫功海鲜炒饭 $85上菜既时候我都有D犹疑,一般冬荫功炒饭既色泽系会有少少橙色,但呢碟炒饭系黄色的,望落似菠萝炒饭个种。而味道一试,确实系无咩冬荫功味。男友话食到有少少,我系完全食唔出有冬荫功味,变左普通泰式海鲜炒饭,有少少失望。泰
小妹系东南亚菜控
,特爱泰国菜
。最钟意食泰菜既酸酸辣辣

呢到都几full,我地就咁walk in,好在都有位。

绿豆沙冰 $38

绿豆沙冰

男友嗌左芒果沙冰,不过我就无饮

泰式炒椰菜仔 $95

泰式炒椰菜仔

。我地食左几旧就放弃左。

冬荫功海鲜炒饭 $85

冬荫功海鲜炒饭

泰式明炉鱼 $188

泰式明炉鱼

我地拣左乌头。明炉鱼系用冬荫功汤底蒸煮,餐厅会比定一大碗汤,等汤干左自己可以倒落去煮。仲有一个酸酸辣辣既汁(有辣椒有青柠之类...),如果想食再浓味d
,辣d既
,可以点个汁。好好味。

埋单我地两个人合共食左488蚊(连加一),几饱
,不过某D菜式有待改善~
绿豆沙冰
泰式明炉鱼