2015-10-01 770 浏览
位于湾仔W Square 2/F的「新泰东南亚餐厅」,刚步出升降机,就见到装修同摆设都极有泰国色彩。餐厅入面既员工大部分都系泰国人,所以感觉上佢地既食物都应该系几正宗既。本身今日唔系太肚饿,唔多想食咁多有淀粉质既野,所以决定试下佢既沙律,菜同小食。泰国青芒果沙律: 本是想叫柚子虾沙律既,但系见到有青芒果沙律又突然改变主意。呢个沙律系用削成幼条既芒果,加上 酸酸地又带微辣既泰式沙律汁,食落都几开胃。蛹虾: 感觉有点fusion, 外型都几得意,系系虾上面卷D面再拎去炸咁,外脆内弹又香口,配上酸辣酱,  感觉好特别。泰珍珠椰菜苗炒香菇: 椰菜苗比想像中大棵,加埋香菇,味道鲜甜,菜既味道唔会太油或太咸。蕉叶烤鲈鱼: 鲈鱼加上泰式香料,再以香蕉叶包裹焗制,鲈鱼系烤既过程就会吸收左各种香料既味道。鲈鱼上菜时仲系俾蕉叶包住,要等侍应黎帮忙打开。鲈鱼食落有少少香蕉叶既清香,可惜鲈鱼太多骨,食食下无心机食。

泰国青芒果沙律
蛹虾
泰珍珠椰菜苗炒香菇
蕉叶烤鲈鱼

题外话/补充资料: 食食下先见到隔黎台叫左个咖喱软壳蟹面包,好靓好得意,下次黎既时候真系想试下。
  • 蛹虾