2023-09-26
今日黎到尖沙咀心血来潮食下泰国野😍见到门口几大间又有做lunch set就入去睇下啦同朋友两个人叫左一个set lunch 既泰式金边粉配飞天通菜share~个phat thai调味本地化左 无咁辣同比较甜味突出D🥰系面头加埋青柠汁就更加清爽~当然一个set唔会够分啦~我地又试左佢地两款小食: 泰式生虾咁经典既菜式看似简单,但都反映到餐厅对食材既敏感度既掌握~呢个生虾当然系好好食🤣配搭泰式辣汁同蒜片辣椒一齐食好过瘾!芒果软壳蟹米纸卷比较少见,味道又出奇地几融洽🤭我地又叫左个马来西亚肉骨茶share~个汤虽然叫左small size但都几足料👍🏻👍🏻排骨有5-6件。味道上药材味适中易入口,唔会有饮紧中药既感觉🤣盐焗鱼可以拣乌头/鲈鱼,我地就拣左鲈鱼试试~卖相相当靓仔😍外层嘅鱼肉吸收左鱼皮表面嘅盐,唔使点酱已经好够味、内层嘅鱼肉就吸收左香茅嘅香味,两者相辅相成非常出色😍😍甜品我哋就试咗芒果糯米饭,呢间舖头嘅芒果比较清甜清新,而糯米饭系热辣辣咁上嘅,口感真系无得弹🥰