2010-12-01 22 浏览
The ONE食肆普遍都装修得有特式而且贵, 金宝算系云云当中较平民既一间. 喱间系排队等位的, 唔系攞号码飞仔. 环境就麻麻, 但都算坐得舒服. 泰式猪颈肉烧得唔太浓, 所以唔算干身, 加上本身肉有啲肥, 食落都好爽同香, 唔会太硬. 炸虾饼炸得几靓仔, 肉质弹牙, 又唔算好油. 最重要系个甜酸酱, 唔会好”桨”, 炸虾饼要加埋甜酸酱先至好食. 扎肉蒸粉包饀料好多, 但好油, 我向来都不太喜爱食越式菜, 所以对于喱味𩠌, 我觉得就一般!青咖哩海鲜锅 配法式长包青咖喱唔辣, 椰汁唔太重, 唔会抢咗咖喱味. 本身长法包就唔够新鲜, 有啲硬, 不过用黎点咖喱汁食, 索晒啲汁, 都几好食. 炒软壳crab 都唔错, 虾大就够大只, 不过唔鲜, 肉质唔弹牙.泰式炒油麦菜炒得都几青绿, 够味! ♥原个菠萝海鲜炒饭点可以少得喱个饭丫, 个饭盛得几满下, 有几只虾放起饭面, 加多条葱起旁边做装饰, 几靓. 个饭炒得标准, 其实只要系够味既我都会觉得喱个饭好味嫁. 唯一唔好既就系无腰果!
扎肉蒸粉包
扎肉蒸粉包

法式长包
青咖喱唔辣, 椰汁唔太重, 唔会抢咗咖喱味.
泰式炒油麦菜
炒得都几青绿, 够味!
♥原个菠萝海鲜炒饭
原个菠萝海鲜炒饭