2017-12-14
就因为见到 充满玩味嘅一句,成功喺琼华中心咁多间食店之中脱颖而出而出,吸引到我同朋友上去睇吓有几变"泰"! 最重要喺因为餐厅新开无耐,做紧优惠价! 7:00前卖单 $138(原价$178) 7:30—10:30 $158(原价$198) 10:30后入座 $138(原价$178) 点菜纸上面嘅野食又真系几泰式!唔系得个名~ 主要有6款汤底,招牌泰阴公, 椰鸡汤, 青咖哩汤, 蕃茄汤, 泰式猪骨筒汤, 泰嬷辣汤 主食方面就分为:肉类, 丸类, 沙律及粉面蔬菜类 加码项目就有串烧拼盘,大刀手切牛肩肉,泰Fresh船3款 场内环境好光猛阔落~水吧位置仲整到好似一间泰式酒吧咁!好有气氛~ 有得打边炉之外,喺餐厅正中位置仲有一排沙律,热食,小食同甜品! 沙律有:青瓜沙律,木瓜沙律,肉碎粉丝沙律,蕃茄沙律等等... 木瓜沙律都几辣弄下!青瓜沙律就会清少少~ 热食同小食类就有炒菜,虾片,咖哩角,茄子,鸡翼同生菜包等等... 我最中意嘅就系生菜包~!平时食泰国野叫一份都几十蚊! 而呢到就可以任食!!生菜细细片而且够新鲜~ 肉碎嘅辣度中等,以我唔太食得辣嚟计,每次只要唔好加太多肉碎都接受到~ 喜欢食
最重要喺因为餐厅新开无耐,做紧优惠价!
7:00前卖单 $138(原价$178)
7:30—10:30 $158(原价$198)
10:30后入座 $138(原价$178)
主食方面就分为:肉类, 丸类, 沙律及粉面蔬菜类
加码项目就有串烧拼盘,大刀手切牛肩肉,泰Fresh船3款
木瓜沙律都几辣弄下!青瓜沙律就会清少少~
我最中意嘅就系生菜包~!平时食泰国野叫一份都几十蚊!
而呢到就可以任食!!生菜细细片而且够新鲜~
又指天椒...又辣椒粉...仲有啲花椒八角同泰式香料比你调味!
如果想饮特别啲嘅都可以加钱叫特色饮品。餐厅唔止有特饮,连Mocktail,cocktail,Beer都有得叫!
[分数:8/10]
贪得意同朋友叫咗Set Shoter 玩下!放心~其实佢地嘅Shoter只系浓少少嘅Cocktail,所以饮落去甜甜地,我地呢Set就有少少蜜桃味,不过饮落都会感受到一股热力,少饮酒嘅人士都要小心啲,唔好觉得甜甜地几好味,饮饮下就醉咗!XD
[分数:7.5/10]
双拼汤底要加$10蚊,个个汤底都好想试下,最后拣咗招牌泰阴公同椰子鸡汤底~其实好想试埋青咖哩汤底!不过无得3拼,唯有等下次啦~泰阴公汤底比我相像中无咁辣,可能就反唔太食得辣嘅客人,如果想辣啲就可以拎啲指天椒加落去~而椰子鸡汤底都几浓味,未食已经闻落淡淡嘅椰子香~唔食得辣嘅朋友可以叫呢个试下!
[分数:9/10]
牛肩肉我会比8.5分,有0.5分其实系比只牛牛!用嚟装牛肩肉嘅牛牛真系好可爱!!其实都几重下,睇落肥嘟嘟,表面仲好光滑添!好喇,讲反重点...牛肩肉肥瘦好平均,可以睇得到一条条肉同脂肪间嘅幼纹,肩肉软腍有肉香,细嚼之下带阵阵脂香!打边炉真系一定要食牛肩肉!
[分数:9/10]
唔好睇佢要加成百几蚊觉得好贵,但其实真系物有所值!而我地就比佢嘅 [乌头] 所吸引~
拼盘入面有: 生蚝x2, 鲍鱼x2, 元贝x2, 青口x2, 海虾x2, 花甲x4, 蛏子x4 ,乌头半条
虽然我唔太食得辣,但都会建议放入冬阴公汤底,味道真系会夹啲同成个感觉泰式晒!
生蚝同鲍鱼亦好新鲜,生蚝熟咗都仲系大大只!好肥美,好鲜甜!
[分数:7.5/10]
肉片类主要食呢3样,肥牛嘅脂肪比重唔会失衡,唔会好似出面有啲放题系脂肪多过肉,入口几嫩滑。羊肉片会有啲骚味,对于中意食羊嘅我嚟讲系非常适合,但如果你唔中意羊骚味嘅话就最好试细细啖先。至于豚肉片比我想像中滑,不过始终我都系牛肉爱好者,所以主力都系食牛多~
[分数:7.5/10]
除咗有肥牛之外,其实仲有鲜牛片,牛肋粒。比较特别嘅就有泰式鱼饼同泰式排骨,而猪下青肉就即系猪颈肉,餐厅切到一条条好粗身嘅肉条咁,睇落非常肥美,食落当然都邪恶到极啦!食到差唔多系时候食啲粉面类,佢地有提供泰式MAMA公仔面同金边粉!两样都好好食!公仔面细细个,每人食一个都得~!
[分数:8/10]
甜品有紫米露, 西米露, 千层糕, 大菜糕, 椰汁糯米饭 任食!最好食竟然系椰汁糯米饭!虽然呢款甜品都几饱肚下,但我竟然食左6粒!记得加多啲椰汁,佢整到好似椰浆咁好杰身,佢椰子味唔算好重,淡嘅椰香,口感顺滑,加上甜甜地咁,真系好好食!椰汁入面嘅黄色粒粒原本以系粟米或大树波罗粒,但原来系芒果嚟!认真讲...真系可以一个人食晒碗椰浆...
泰边炉
旺角弥敦道628号琼华中心9楼