2024-03-13
-「香港亦都感受到泰国风情🌿」。:.゚ヽ(*´∀`)ノ゚.:。🤍网上见到呢间泰菜好吸引,所以专程过嚟元朗食,原来系开咗10年嘅老店,但环境经过重新装修,有楼下楼上座位,门面带有纯白𝒞𝒶𝒻𝑒的感觉,仲有绿色植物点缀,𝒮𝑜 𝒸𝒽𝒾𝓁𝓁!🍛红咖喱五花腩 $98 🌶️呢个红咖喱唔辣,椰奶味好浓郁,香气四射,入面仲有好多配料,加咗粒粒菠萝,青柠同蕃茄仔......有啲似咖喱杂果煲,估唔到粒粒菠萝好甜,五腩肉肥瘦适中,不会只得肥膏,整体材料好丰富,送饭一流!🧄🥯特制蒜蓉包 $38好特色的外型,上面有迷迭香,外皮微脆,内层属于松软面包,涂抹住牛油的蒜蓉包入面仲有成粒蒜头,单食或配咖喱都好味!ヽ(✿゚▽゚)ノ🍳炸蛋虾酱肉碎炒饭 $88一上枱就望到只蛋,只蛋炒得超靓,仲加咗甜豉油调味,而炒饭粒粒分明,仲有少少饭焦,入面有肉碎、腊肠、洋葱、葱花等配料......虾酱令到个饭味道更丰富,整体嚟讲似食腊肠煲仔饭,仲要系有饭焦𠮶只,ʏᴜᴍᴍʏ!🥬飞天炒通菜 $72 🌶️🌶️通菜色泽仍然翠绿,证明幼嫩唔会煮得太过火,调味方面有豆豉酱同泰国辣椒,真系有🌶️🌶️辣度,单食都唔会太咸,菜叶茎比例适中,好惹味!🧋泡沫泰式奶茶(C)
「香港亦都感受到泰国风情🌿」
。:.゚ヽ(*´∀`)ノ゚.:。
🍛红咖喱五花腩 $98 🌶️
🧄🥯特制蒜蓉包 $38
ヽ(✿゚▽゚)ノ
🍳炸蛋虾酱肉碎炒饭 $88
🥬飞天炒通菜 $72 🌶️🌶️
🧋泡沫泰式奶茶(C)$35
上层加咗奶盖,由于正宗泰式奶茶太甜,今次点了少甜所以甜度刚好,茶味好香浓,不会全被奶味覆盖,入口顺滑香浓,不错!
🍹🥭芒果梳打 $38
平时最怕芒果味道似药水味,但呢杯芒果味道好清新香甜,入面加咗薄荷叶点缀,底层仲有粒粒果肉,泰国芒果非常香甜唔酸,饮呢个芒果梳打好似食紧芒甜品一样,大满足!
💕🇹🇭所有食物都摆得靓又好食,难得地冇一样中伏,份量都足,两个人食唔晒,超饱!另外侍应姐姐都好好人,影相话帮我打灯,好有人情味,加分!
(〃∀〃)
下次会想试吓甜品:芭堤雅泰奶雪山,望到人哋食好吸引!
呢度唯一缺点系要排队,晚饭时候可能要排30分钟以上!