2018-08-11 112 浏览
有次食泰国菜,朋友话沙田都有间好好食个㖞,沙田出名冇嘢食,竟然有好野食?佢讲到咁我梗系要去试吓。呢间离沙田围站唔系太远既店铺,其实都几易去,店舖所处嘅位置人流较少,原本以为铺头入边应该都唔太多人,点知一去到坐满晒人了,我哋仲要系平日去食嘅晚饭,咁多人应该质素有返咁上下。首先要咗个头盘:青木瓜沙律上菜嘅时候觉得卖相唔太吸引,但系大大碟咁。点知食落觉得非常特别,同出边啲青木瓜沙律有一样唔同,食到有啲脆脆嘅口感又有啲椰香味,原来佢加咗烤过嘅椰子丝,加上青木瓜同萝卜丝嘅清新味道,同腰果特有嘅香味,呢个系一流嘅夏天开胃菜。又一次,出街食嘢梗系要食菜,叫咗个马拉盏炒通菜分量都系大大碟,马拉盏用料十足但又唔会太咸,菜唔会话炒得太耐太淋,保留咗菜嘅清爽口感,惹味生菜包成棵生菜上,睇相都见到佢好新鲜。生菜包最重要嘅当然系肉碎,肉碎入边瘦肉肥肉比例岩岩好,仲有加入葱头,加上青柠味道酸酸地咁,解左肉嘅油腻感。食多多都唔够饭方面,今次叫咗个非常新奇嘅组合,椰子焗海鲜饭。椰子入边嘅耶子水倒咗出嚟,再填入海鲜饭,面头淋左耶浆同芝士再焗。海鲜饭嘅味道甜甜地,甜既饭原来几好食。面头既耶浆带比我最大嘅惊喜,因为甜甜地好

首先要咗个头盘:青木瓜沙律

上菜嘅时候觉得卖相唔太吸引,但系大大碟咁。

又一次,出街食嘢梗系要食菜,叫咗个马拉盏炒通菜

生菜包

饭方面,今次叫咗个非常新奇嘅组合,椰子焗海鲜饭。

椰子入边嘅耶子水倒咗出嚟,再填入海鲜饭,面头淋左耶浆同芝士再焗。海鲜饭嘅味道甜甜地,甜既饭原来几好食。面头既耶浆带比我最大嘅惊喜,因为甜甜地好creamy ,虽然椰浆系肥但我全部食晒。

野饮叫左杯泰公主

天气实在太热,所以想饮啲酸酸甜甜嘅嘢。虽然佢系粉红色,但一饮有好香嘅香蕉味,入边仲有好多一粒粒嘅果肉说,证明真系生果打出嚟既沙冰。

成餐饭好满足因为都好好食,虽然餐厅坐满人但我地几个都觉得坐得舒服倾到计,可以再黎食