2020-10-05 2090 浏览
我哋一班死佬嘅「死佬饭局」因种种原因已经好长时间无搞过,但间唔时都会约个别死佬出嚟聚一聚,近日疫情又缓和好多,就约咗老死阿Fat食餐泰式粉面,因为大家都未试过,几间心水嘅就拣咗「泰浓面」,始终尖沙咀都就到大家。若非墙上挂咗好多泰式美食,以及一大张船面艇家嘅相,单喺卡位、小圆枱、格仔地砖,话佢喺茶记都有人信,加埋餐具、纸巾都放晌枱边下嘅暗柜,跟足茶记设定啦。而整体,环境都好干净企理,此外,枱上有消毒搓手液,一坐低,店员又会帮手将餐具放入热水中消毒,算喺有诚意。其实早前睇啲饮食杂志都有介绍过泰式嘅「船面」,喺加入猪血做汤底的浓味汤粉,由移居泰国,晌水上市场工作嘅潮州人所创,多数晌艇上食,故专登做成细细碗,防止倒泻,可谓泰国廉价地道美味,喺劳动阶层嘅恩物。而垫餐纸同时亦喺餐牌,一眼睇晒有咩食,如各款泰式粉面、小食、饮品,可惜,甜品当晚无供应。而枱上有啲调味酱供自由取用,不过,小弟就觉得啲粉面够晒味,基本上唔需要点用!泰式香茅班兰梳打特饮 $28先上一杯由香茅跟班兰煮成嘅「汁底」,再附上一枝泰国樽装梳打水,睇见都觉得够晒天然,唔喺啲糖水、人工糖浆做出嚟嘅味。入口啲梳打水嘅汽唔会好强,而香茅味较
泰式香茅班兰梳打特饮 $28

先上一杯由香茅跟班兰煮成嘅「汁底」,再附上一枝泰国樽装梳打水,睇见都觉得够晒天然,唔喺啲糖水、人工糖浆做出嚟嘅味。入口啲梳打水嘅汽唔会好强,而香茅味较为突出,班兰味则稍为隐约。
泰式香茅班兰梳打特饮
泰式香茅班兰梳打特饮
泰式龙眼冰特饮 $28

友人就要龙眼冰,其实小弟都喜欢眼冰特,只喺想试啲特别嘢先拣香茅班兰梳打。友人话龙眼冰啲龙眼唔喺罐头货,因为唔喺净得个甜宇,而喺嗒到清润嘅龙眼味,加上落龙眼一啲都无手紧,劲多,好饮。
泰式龙眼冰特饮
泰式炸虾饼 $38

啲虾饼专登搓成水泡咁款,好搞鬼,唔知喺咪因为卖船面关系,回应返个主题。实际上,啲虾饼既弹牙,又有虾鲜味,兼且香而不腻,做得有水准,就连伴碟嘅虾片都好脆口。
泰式炸虾饼
顶级美国肥牛船汤金边粉 $68

老友就钟意食肥牛,就算无拣安格斯,佢觉得啲肥牛都好唔错,软滑富油香,伴菜仲有白鱼蛋、萝卜、芽菜、秋葵及炸猪皮,都好丰富。金边粉口感滑溜,份量又足,深沉色嘅船汤极为香浓,当然可能因应港人口味,汤中就无加咩猪血、牛血,不过,面面就有啲碎碎嘅猪红碎粒。
卜卜蚬冬阴功汤黄面 $88

小弟就拣卜卜蚬,虽然话卜卜蚬,但当中仲有啲青口、蟹柳、大虾及秋葵做配菜,而主角啲卜卜蚬好大只,亦够厚肉,味道亦好鲜甜,至于啲黄面我谂大抵就喺平常食车仔面嘅油面;至于个冬阴功汤底就好足料,香浓惹味,甚具辣劲。
卜卜蚬冬阴功汤黄面
严格嚟讲,点都唔会喺第一次食泰式粉面,不过,印象中,以往晌泰国菜馆食嘅都喺炒饭面居多,而今回初尝嘅泰式汤粉面,印象亦唔错,两款汤底都各有特色!
泰式龙眼冰特饮
泰式炸虾饼