旺角真系有好多购物行街地方, 行到攰, 都想揾间cafe坐下歇歇脚起 Moko 和花园街中间的洗衣街,有间cafe每次搭车经过都会令我望几眼,加上有养狗啲关系,都会留意返有边啲餐厅可以带狗狗去Tuned coffee 竟然是旺角闹市中嘅宠物友善餐厅,不过是晚无带猪仔嚟,先和男友探探路先Cafe可算是麻雀虽小,五脏俱全除咗主打供应唔同款式嘅咖啡外, 食物种类以cafe嚟讲都唔算少呀~望了一轮menu后, 决定拣咗以下食物, 想讲....全部都唔过$100, 好抵食!日式烧鸡腰果仁沙律 $75意想不到重量cup嘅 big bowl salad, 仲要真材实料, 又有摆盘, 色彩缤纷入面除咗有唔少嘅日式烧鸡肉和腰果外 (厨师细心将其切开小件, 我喜欢咁多过一整块) 仲有大大粒又juicy嘅车厘茄, 好fresh嘅青瓜, 和在外边很少用来配沙律的红姜渍 (原来又几match, 捞埋d沙律菜一齐食, 酸酸甜甜好开胃), 而沙律酱是用上鲜黄色的蜜糖芥末 (不刺鼻的), 望落整个salad bowl都好colorful, 好开心香炸咸蛋黄单骨鸡翼 $68新鲜热辣, 单骨嚟讲都唔细只, 每只都炸到香酥
加上有养狗啲关系,都会留意返有边啲餐厅可以带狗狗去
Cafe可算是麻雀虽小,五脏俱全
日式烧鸡腰果仁沙律 $75
香炸咸蛋黄单骨鸡翼 $68
新鲜热辣, 单骨嚟讲都唔细只, 每只都炸到香酥脆口, 但鸡肉依然嫩滑的, 每只都黏上咸蛋黄, 喜爱热气炸物的朋友仔, 不容错过!
松露忌廉大啡菇猫耳朵 $95
似乎是signature dish, 我见很多食客台上都点咗呢份, 超香浓creamy嘅酱汁, 将大啡菇切片, 和松露是好朋友喔
猫耳朵煮得软硬适中, 窝形更可以黏多一点酱汁, 烟韧软糯, 难怪咁多人都点啦~
日式烧鸡腰果仁沙律
香炸咸蛋黄单骨鸡翼
饮品点咗
热情果Ade, 比咗半个新鲜热情果, 夏天饮好舒服
冻开心果latte, 渐变嘅绿色好有层次, 每啖都有好浓嘅开心果味, 仲食到开心果仁碎
呢杯都系signature, 我见好多人都有点, 不过佢地点嘅系热饮, 望到仲有拉花添
坐坐倾倾...男友话想点多份轻甜品, 佢又想食少少甜, 但又唔想食蛋糕之类嘅甜 (好矛盾)
最后拣咗含轻盈d嘅蜜糖嘅蓝莓芝士酸种脆多士,
芝士似系用咗茅屋芝士, 芝士味唔重又唔咸, 厨师非常大方, 芝士落得好重手,
原来蜜糖配呢款芝士又几合, 蓝莓大粒唔酸, 仲加咗少少合桃碎, 多重口感
脆多士蘸蜜糖都好好食, 食完都唔觉得腻
2024-04-08
日式烧鸡腰果仁沙律