2023-03-25
云川百味琴日去咗元朗针灸,针完之后搭咗几个站轻铁去洪水桥揾野食,喺轻铁站行一阵就见到米线铺叫「云川百味」,之前ig见人食完都话超抵食,所以我见入开元朗就试下啦!呢间米线餐厅门口又系有一级,又要出动我块斜板嘅时候,入到去餐厅算几大,大约可以坐60位食客,枱与枱之间够一部轮椅通过,店内有普通枱同梳化背嘅可活动式椅子或卡位梳化坐比你拣,我就一定坐唔到卡位啦,普通位轮椅人士要睇住「菠萝盖」,如果无睇住会痛死,轮椅人士要留意!1.酸辣汤米线(小辣) 配香茅猪扒、猪颈肉同蒜香鸡扒$64+冻咸柠七$6(跟餐配有优惠,单叫原价$17)(10/10)呢度酸辣汤底唔会好酸,小辣唔会太辣,单𩠌就$44,如果要加𩠌就要加$10一个𩠌。我就拣咗香茅猪扒、猪颈肉同蒜香鸡扒。你自问系食肉兽就有福啦,呢度唔会得两三旧肉咁少,香茅猪扒系一大块,只系帮你切咗条, 鸡扒都系一大块,鸡扒肉质嫩滑,有蒜香味,猪颈肉大约5条,所有配料份量系劲多,再饮埋杯冻咸柠七就大满足啦!2.酸辣汤台湾扁身面(中辣) 配蒜香鸡扒、花枝丸同肥牛$64+冻柠檬茶$3(跟餐配有优惠,单叫原价$16)(10/10)呢度酸辣汤底唔会好酸,中辣唔会辣过出面
呢度酸辣汤底唔会好酸,中辣唔会辣过出面,单𩠌就$44,如果要加𩠌就要加$10一个𩠌。我朋友就拣咗蒜香鸡扒、花枝丸同肥牛,面就拣台湾扁身面,面有少少似河粉质地,但弹牙过河粉,几好味!蒜香鸡扒系一大块,鸡扒肉质嫩滑,有蒜香味,花枝丸就有3粒,每粒都好弹牙,肥牛唔韧,大约有4块肥牛,再饮杯冻柠檬茶就大满足啦!
3.麻辣青瓜$25(9/10)
呢个麻辣青瓜好爽脆,麻辣味好足够,唔错!
2人总共价钱$158,减咗$4系下午茶优惠,星期一至五下午2时至5时半有下午茶优惠
个人口味总评分:9.66/10
@manzhang554
地址:元朗洪水桥洪堤路8号雅珊园地下10号舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果钟意我嘅分享,麻烦请follow我,仲有记得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#云川百味 #元朗美食 #洪水桥 #米线关注组 #相机食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong