2020-10-14
每次經過油麻地,除左買玩具之外,都會經過古之味,每當出爐時間都見外面多人排隊,難得今日出爐無人排,經過聞到好香,決定第一次幫襯下。店舖唔大,基本上一眼睇晒。蛋糕味道方面,除咗原本5款(包括: 原味、流心芝士、香味肉鬆、爆漿朱古力及紅豆抹茶)外,仲有兩款新品(包括: 咖啡核桃、香仁斑蘭)。以上7款價錢由$55 - $80不等。因為剛出爐,所以個盒都無蓋好,以便疏氣,回家過程中在車內散發出陣陣蛋糕香味。今次揀左流心芝士蛋糕作第一次試,蛋糕出爐大半小時後芝士已開始變硬,如想食流心效果,我估要住附近或即場在街食先有流心效果。當我切開一片來試下,先發覺蛋糕裡嘅芝士真係少得可憐,個人覺得真係比蛋糕外賣呃晒,蛋糕中間位同原味蛋糕無乜分別,但兩者價錢有差距,有點失望。整體而言,價錢較貴,特別係流心芝士有點失望,未試過可以試下原味,而對我嚟講,試過一次就夠了。
店舖唔大,基本上一眼睇晒。