2016-02-07
呢度个环境食物, 真系衬哂"有情人中意半熟"嘅情侣们, 浪漫到死嘅气氛, 唔太迫, 在铜锣湾区但价钱合理. 仲有大热半熟流心芝士蛋糕, 唔洗排队就食到流心芝士甜品, 正呀喂!不过糖不甩只系约咗个靓女仔朋友来倾下计, 食下野. 全靠我的好友们陪我周围去, 呜呜.由于我们都想留肚吃甜品, 所以就不点套餐了. 流心芝士蛋糕配菠罗热情果雪糕, $88不如先介绍甜品先啦, 各位应该唔介意挂. 心太软的造型, 金黄色的小圆球放在中间, 旁边有个桃红色雪糕球, 买相好得. 朱古力粉排到一个爆炸样, 配上各种微酸的莓, 望上去很满足. 把小圆球轻轻划开, 芝士酱起初很缓慢地走出来, 之后开始涌出来, 即刻收好相机吃~ 芝士浆味道似蛋黄酱, 咸咸的, 芝士味是由鼻腔沁出来, 淡淡的, 不太浓和怪. 近来觉得男士们都喜欢少咸的甜点, 这个应该会满意. 糖不甩就觉得芝士可以再浓点,重手点, 用芝士加cream cheese, 唔知可唔可以做到拉丝效果呢? 拌微酸的雪糕点吃, 整口却是甜耶耶. 而结成的蛋糕边够湿润松化, 蛋糕咸甜的比例几好, 有质素.流心朱古力饼配香草雪糕, $78即是心太软, 流心效果不错
"有情人中意半熟"嘅情侣们, 浪漫到死嘅气氛, 唔太迫, 在铜锣湾区但价钱合理. 仲有大热半熟流心芝士蛋糕, 唔洗排队就食到流心芝士甜品, 正呀喂! 不过糖不甩只系约咗个靓女仔朋友来倾下计, 食下野. 全靠我的好友们陪我周围去, 呜呜. 由于我们都想留肚吃 甜品, 所以就不点套餐了. 流心芝士蛋糕配菠罗热情果雪糕, $88
不如先介绍甜品先啦, 各位应该唔介意挂. 心太软的造型, 金黄色的小圆球放在中间, 旁边有个桃红色雪糕球, 买相好得. 朱古力粉排到一个爆炸样, 配上各种微酸的莓, 望上去很满足. 把小圆球轻轻划开, 芝士酱起初很缓慢地走出来, 之后开始涌出来, 即刻收好相机吃~ 芝士浆味道似蛋黄酱, 咸咸的, 芝士味是由鼻腔沁出来, 淡淡的, 不太浓和怪. 近来觉得男士们都喜欢少咸的甜点, 这个应该会满意. 糖不甩就觉得芝士可以再浓点,重手点, 用芝士加cream cheese, 唔知可唔可以做到拉丝效果呢? 拌微酸的雪糕点吃, 整口却是甜耶耶. 而结成的蛋糕边够湿润松化, 蛋糕咸甜的比例几好, 有质素. 流心朱古力饼配香草雪糕, $78
即是心太软, 流心效果不错, 朱古力很甜, 是大路的甜品, 一定不会有问题.而排盘跟流心芝士蛋糕一样咁靓, 下次来都仲可以再叫. 传统意式炒青口配多士, $118.
青口比较细只, 但数量多. 有我不太喜欢的"压味". 大部份青口都有"压味", 没有都是靠好运, 呢种味道令我对呢个菜扣少少分. 烚过的青口汤汁有劲浓又带甜的海鲜味, 带少少香草香, 反而会多饮几啖口. 墨鱼丝及墨汁意大利饭, $158
沟了少少芝士, 墨鱼汁, 令意大利饭本身非常浓香, 味道不错.
吃完整个咀唇, 牙齿都被墨汁黏满, 我们互相笑了很久, 其实吃摆还是入清手间清洁一下会比较好. 传统意式烤乳猪, $308
记得去尖沙咀一家餐厅吃意式乳猪时, 厨师讲过, 西式烤乳猪的做法是肉还肉, 皮还皮的去做, 才可以做到非常, 非常脆的脆皮. 这里所见, 乳猪是连肉带皮一起处理的. 虽然脆皮不是一块纸般的薯片效果, 但和肉质更归一, 而且皮还是chop chop 声的脆, 不减风味. 意式烤乳猪的肉质是一贯的滑和多汁, 唔会鞋口, 猪的燥味, 是一个必点菜. 总括来说, 最喜欢这儿坐得舒服, 而且烤乳猪和 甜品都几有水准, Booomark 了可以再来吃吃.