几个月前试过呢间流水虾,觉得好新奇,今晚收工又去返寻味!呢间流水虾位于观塘开源道,系食烧烤放题,任饮任食2.5小时,平日晚市黄金时段6到10点,成人每位折实连加一$279。流水虾当然主打流水虾。即系自己可以系个位隔离鱼缸度即夹即烧生猛大头虾,自己用夹夹啲虾上黎,先放喺冰上面整晕佢,之后先烧。叫得大头虾,果然虾头又大又有好多膏又多汁,虽然身体就细细只,肉质好嫩滑,虾壳又香又脆,仲有虾籽食。啲大头虾坚生猛,到后期啲冰融融哋唔系好整得晕啲虾,啲虾直头喺个热炉上面弹吓弹吓。首先服务员放低11只椒盐大头虾喺个炉上面,椒盐味调得好,好香但系唔过咸。虾壳好脆,某啲虾头仲有橙红色嘅膏㖭。仲送海鲜船同美国Prime级牛肉。海鲜船卖相几靓,有以下海鲜:连壳鲍鱼两只:非常鲜甜嫩滑连壳扇贝两只:鲜甜又唔太韧连壳大蚬两只同几只细蚬:鲜甜不过太迷你 白鳝两块:虽然非常迷你,不过弹牙又鲜甜美国Prime级牛肉美国Prime级牛肉有牛7块(如果个炉头劲d,快熟d会好食d),同牛粒7粒(肉汁丰富牛味浓,不过要咬)。今次被安排坐喺另一个场,都有饮品同雪糕柜,不过其他食物要行去隔离主场攞。海鲜同肉类除左以上食物,自助雪柜有

椒盐大头虾

仲送海鲜船同美国Prime级牛肉。
海鲜船

海鲜船卖相几靓,有以下海鲜:
连壳鲍鱼两只:非常鲜甜嫩滑
连壳扇贝两只:鲜甜又唔太韧
连壳大蚬两只同几只细蚬:鲜甜不过太迷你
白鳝两块:虽然非常迷你,不过弹牙又鲜甜
鲍鱼, 扇贝

美国Prime级牛肉
美国Prime级牛肉

海鲜同肉类

海鲜同肉类

除左以上食物,自助雪柜有海鲜同肉类俾你自己夹,包括青口,蚬,鱿鱼,秋刀鱼,鲭鱼,墨鱼仔,章鱼,肥牛,猪肉,猪肋骨,鸡肉,唔同调味嘅鸡翼,串烧,蟹柳,9款丸类,肠仔,午餐肉等。
蚝,鸡脾菇,啡菇,茄子

今次居然见到有蚝食,手快有手慢冇。虽然啲蚝好似雪到好实,不过味道唔错,如果质地可以实啲仲好。

椒盐鸡软骨

今次居然有椒盐鸡软骨,好香脆又唔过咸,又易熟,我哋大量烧黎食。
蔬菜,丸类

当然都有蔬菜,包括娃娃菜,金菇,鸡脾菇,啡菇,茄子,翠玉瓜,秋葵,粟米,紫薯,葱,金菇肥牛卷,另外仲有面包,菠萝。娃娃菜同金菇用锡纸包住,加左少少蒜蓉汁调味。
炸物

自助炸物有六款,包括好香脆既虾片,鱿鱼圈,饺子,鸡块,春卷,三角云吞。

热食

炸物,芝士焗猪扒

自助热食有两款,包括香肠同芝士焗猪扒饭。但求等食物烧熟又肚饿时,可以顶顶肚。
汤同白饭
仲有汤同白饭。
自助甜品,水果,沙律

沙律有大大兜新鲜沙律菜同车厘茄俾你自己攞。
西瓜粒,蜜瓜粒,同哈蜜瓜粒

水果有西瓜粒,蜜瓜粒,同哈蜜瓜粒,质素正常。

自助甜品有好多款:
马卡龙

马卡龙:至少见到五款口味,包括士多啤梨,绿茶,云呢拿,朱古力同柠檬,质素好好,外脆内烟韧,唔算太甜,层果沾都几厚,喜出望外。
日式和菓子两款
泡芙
朱古力手指泡芙
朱古力糯米糍
朱古力蛋糕
包装雪糕球:用胶袋包装嘅雪糕球,有5款口味,包括榴梿,热情果,朱古力,云呢拿,曲奇忌廉。曲奇忌廉好好味,值得encore嘅雪糕。另外仲有4款细杯装雪糕,包括比利时焦糖饼,芒果,冲绳海盐,菠萝梛子。菠萝梛子好正,味道好自然,值得encore。冲绳海盐系海洋嘅蓝色,少少咸,味道适中。比利时焦糖饼焦糖味好重。芒果味似牛奶公司。

雪糕

水果同甜品都系一兜兜用有盖胶盒装好,唔环保不过好卫生又易攞。

自助饮品柜

自助饮品柜有汽水,各款韩式饮料,王老吉,各款杨协成,多款包装果汁等。
包装果汁

有6色调味架自助,不过我哋冇用到,都系食食物本身鲜味就够。枱上面有三色调味料,胶手套同纸巾,方便卫生。
调味架

呢餐系几好玩既,2个半钟必够食饱。冷气好劲,吹正我哋个炉,如果个炉劲啲就好啦。
2021-12-06
椒盐大头虾