2023-07-02
自从Alton同花姐嚟咗「Myth House」拍摄,我一直都好想嚟打卡😍 今次终于了咗我呢个心愿😚 「Myth House」系一间蓝白色嘅三层小屋,墙身有希腊女神礕画,有浓厚希腊风情,以为自己去咗旅行呀🥰 其实呢度系一间多国菜西餐厅,除咗打卡之外食物都好有质素㗎😋 厨师以多国fusion菜结合流浮山特色食材,用心制作出独一无二嘅菜式,又睇得又食得🤤! 7月嘅逢星期六仲会有Live Band Show添,劲chill啊☺️🍽️ Myth House Set Dinner 4- Course (HK$498)🍽️ Myth House Tasting Menu 7- Course (HK$768)🍞 前菜:🦪 法国吉拉多生蚝🥗 神话屋凯撒沙律两个餐嘅前菜都可以拣生蚝或沙律,生蚝好大只好肥美😍 配上柠檬汁同生蚝酱一啲都唔腥,好味😋! 沙律配上果干、脆面包粒同芝士粉,加上爽口嘅沙律菜,口感层次丰富😚🍲 汤类:🦪 流浮山蚝周打汤🐮 番茄牛肉浓味清汤蚝汤好涩身好足料! 佢香得嚟又好creamy☺️ 番茄牛肉汤由职员喺我哋面前将汤倒入,个汤睇落好清澈,但其实用咗牛腩煲成,非常浓郁㗎🥰🍳 头盘:🍣 低温慢煮
🍞 前菜:
🦪 法国吉拉多生蚝
🥗 神话屋凯撒沙律
🍲 汤类:
🦪 流浮山蚝周打汤
🐮 番茄牛肉浓味清汤
🍳 头盘:
🍣 低温慢煮三文鱼配水瓜柳柠檬忌廉汁
7-course餐仲有呢个慢煮三文鱼,本身以为会系冷盘,原来三文鱼系暖身嘅,鱼肉嫩滑,配上嘅汁好refreshing🥰
🍛 饭类:
🍤 龙虾汁意大利饭配扒海鲜
7-course会有多个饭,呢个意大利饭好正宗,系煮到饭芯仍有啲硬身嘅🤩 仲有龙虾汁超浓郁超香,好推荐!呢个饭仲有鲜虾、蚬、鱿鱼等海鲜添😛
是日雪葩
7-course set 仲有个雪葩,比我哋喺食主食前清清个口腔,非常贴心🤗
🥩 主食:
🐥 65°C慢煮法国黄油香鸡
🐏 +$78升级)炭烧澳洲羊扒
两个餐都可以拣香鸡或牛面颊作为主菜,我哋就将其中一个升级拣咗羊架😋 黄油鸡煮得超香,肉质嫩滑超易切,好味🤤! 羊架嘅肉好厚实,香得嚟一啲都唔膻😛 两个主食都有好好味嘅千层薯仔同唔同嘅蔬菜作为伴碟~
🍨 精选甜品:
🧁 云尼拿梳乎厘配云尼拿雪糕
🍰 朱古力布甸挞配云尼拿雪糕
甜品好惊喜! 估唔到跟餐嘅甜品都咁大份同好食😍!
🥂 饮品
🍵 茉莉花绿茶 ($42)
跟餐亦可加配酒类饮品,其他饮品就要单叫,要揸车嘅我哋就嗌咗一壸茶,店员仲好好会主动帮我哋refill🥰