2022-07-01
几年前曾经睇过一d youtuber推荐过呢间日本居酒屋餐厅😀因为佢越嚟越出名嘅关系佢嘅价钱系呢几年直线上升👀为左减低通胀既伤害我地就决定圣诞节快啲去试下呢一间餐厅啦,系佢仲未加到好夸张之前🤣一去到就觉得个环境好日本嘅感觉,佢分咗上下两层,下面𠮶层啲侍应会同啲客人喺度倾偈,同一时间亦可以闻到厨房好浓厚嘅食物香味,上面就系安静少少嘅环境但气氛相对无咁好⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫🦞伊势海龙烧(半熟龙虾配海胆,龙虾粥)($698) | 8/10即使佢价钱再昂贵都好,呢个龙虾刺身几乎个个去嘅客人都一定会叫嘅😀佢分别系将身体嘅部份整成刺身,然后再将佢嘅龙虾头一开为二可以俾你拣煲粥或者煮汤,呢个真系超级无敌邪恶既配搭,首先我地未食过半熟既龙虾啦,第二就系我地好钟意海胆,不过老实讲,我地既食后感都系觉得佢overpriced啦🤣佢系好食既,龙虾系新鲜既,龙虾同海胆都拿火枪烧到面头㶶㶶地,一齐放入口爽弹既龙虾肉同creamy既海胆加埋个口感同味道都好食,不过我地就觉得佢地两者既味道只系两种好好食既味道摆埋一齐,加乘作用无话好多,唔系1+1=3而系1+1=2.5 only
⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
即使佢价钱再昂贵都好,呢个龙虾刺身几乎个个去嘅客人都一定会叫嘅😀佢分别系将身体嘅部份整成刺身,然后再将佢嘅龙虾头一开为二可以俾你拣煲粥或者煮汤,呢个真系超级无敌邪恶既配搭,首先我地未食过半熟既龙虾啦,第二就系我地好钟意海胆,不过老实讲,我地既食后感都系觉得佢overpriced啦🤣佢系好食既,龙虾系新鲜既,龙虾同海胆都拿火枪烧到面头㶶㶶地,一齐放入口爽弹既龙虾肉同creamy既海胆加埋个口感同味道都好食,不过我地就觉得佢地两者既味道只系两种好好食既味道摆埋一齐,加乘作用无话好多,唔系1+1=3而系1+1=2.5 only🤣🤣同埋份量都少啦所以有d overpriced
我地叫左龙虾头煮既龙虾粥同汤各一🍲,配料有啲杂菜同埋冬菇,我地都钟意粥多d啦因为有d米饭系度中和下佢既浓郁,斋汤就太浓啦有d咸,呢个龙虾粥我觉得系呢餐最好食既野💁🏻♀️总括来说呢个龙虾set都唔系周围有得食系有特色既💁🏻♀️虽然有d贵但一场黎到都值得一试~
🦪宫崎生蚝 ($78) | 7.5/10
日本直送过嚟嘅生蚝,佢上面加咗啲鱼子同埋一啲佢自家制嘅柚子酸汁,食落口同平时出面食开嘅生蚝系唔同嘅,佢比较结实有咬口少少同埋佢酱汁都几特别,佢未必系我食过最好食嘅生蚝但一定系最特别之一
🐟火炙平目鱼边 ($148) | 8/10
呢个真系impress到我地,平时都系食左口鱼边寿司,都系第一次见成条上呀🤣佢有d酸汁同wasabi浸住,个鱼边真系一条肥美既鱼油入口即化🥰食落似暖暖地又入口即化既左口鱼边刺身,不过好神奇既系平时食左口鱼边寿司又唔觉得佢系咁肥美既鱼油wo,究竟佢系点整架呢?
🦐芥末牛油果海老饼 ($78) | 7/10
佢呢个都几得意,毕竟佢望落去似普通超市既芝士饼颓到不得了,但经过多人强烈推介我地都叫左黎食啦,咁食落佢真系有高级感既,首先个饼非常松化啦无可能系超市买到呢个质素,而佢个芥末海老都非常creamy好似食紧雪糕咁🤣🤣虽然有d夸张但佢真系食落几高级 ,餐厅卖既饼干黎讲佢都真系算整得几出色
🍖A5近江牛串 ($78) | 6/10 + 葡萄猪串 ($78) | 7.5/10
我地都觉得葡萄猪比较出色,佢嘅脂肪食落去真系比平时食开嘅猪腩肉偏甜而且都系软熟
虽然近江牛口感有d失望有d un但系佢地两者既调味都好好,可以带出肉既味道但又唔会好咸💁🏻♀️
🐟花鱼烧一夜干 ($138) | 6.5/10
花鱼烧一夜干我系其他地方都试过几次,只能话佢唔系我食过烧得最嫩滑juicy既啦,但佢既价钱同份量都好抵食,算系成餐性价比最高既啦
🍹特大青柠梳打 ($68) | 8/10
我地仲叫左杯特大青柠苏打Share, 呢个都好好饮,平时系泰国餐厅饮果d真系好hea,就咁一杯无味既苏打水加两粒青柠,成杯都系无味,而呢个就系沟好左,味道真系好好饮又解渴👍🏻
⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
总括黎讲呢间如果要试晒佢d自创招牌菜都少贵🙈但佢都真系有佢既quality系度既, 所用既食材都系新鲜高质既亦都有佢既创意同特色👍🏻佢既刺身都系日本直送,有时仲会有好多少见既海鲜例如日本冰蚬、水母刺身等等,而且佢有好多下酒小菜,好适合happy friday约d frd黎倾下计坐下~
🏡环境:6.5/10
🍲食物:8/10