2018-01-17
近日天气冻左好多,令人特别想食热野。所以今晚黎左食浜烧,将热辣辣、 岩岩烧好既海鲜一啖啖甘送入口。先付 - 蟹肉沙律舖满左蟹肉既沙律,蟹肉好鲜甜而且带甘香,食落仲有肉汁,可以唔洗拆壳就食到啖啖甜美蟹肉,好开心。菜十分爽脆,麻酱唔算酸,有香浓芝麻味。刺身五点平目鱼:烟烟韧韧,愈咬愈香。油甘鱼:相当厚身,有奶油味。三文鱼:色泽嫩,鱼味及油香都好出色。拖罗:十分有光泽,好肥美,入口会化开,油脂丰盛到会自己跑出黎,加拿大海胆:好滑好rich 好creamy,完全无异味。海盐烧日本直送喜之次喜之次成日食,但都系食剌身多,原来盐烧都好好食。烧过既喜之次原来鱼肉会变得好滑嫩,而且有肉汁,个人觉得好味过做剌身。浜烧盛盒帆立贝:以清酒同日本酱油一同烧,店员烧得刚好 ,口感软熟但唔韧。活鲍鱼:好新鲜,一路烧一路见佢郁,睇到有啲到唔好意思。非常弹牙、清爽,食到鲍鱼鲜味。蚬:超多汁,鲜甜多肉,仲有少少海水味。龙虾:洗得非常干净,食到有炭烧香味,好扎实既龙虾肉。蟹肉蟹膏甲罗烧口感湿润,食到淡淡既蟹香味,配淡味薯片有好大反差,一脆一软,好得意。黑松露杂菌唐扬虾饼口感好有有颗粒感,含大量洋葱同甘笋,虾肉弹牙。配搭既
所以今晚黎左食浜烧,将热辣辣、 岩岩烧好既海鲜一啖啖甘送入口。 先付 - 蟹肉沙律
菜十分爽脆,麻酱唔算酸,有香浓芝麻味。 刺身五点
平目鱼:烟烟韧韧,愈咬愈香。
油甘鱼:相当厚身,有奶油味。
三文鱼:色泽嫩,鱼味及油香都好出色。
加拿大海胆:好滑好rich 好creamy,完全无异味。 海盐烧日本直送喜之次
喜之次成日食,但都系食剌身多,原来盐烧都好好食。
浜烧盛盒
蚬:超多汁,鲜甜多肉,仲有少少海水味。
龙虾:洗得非常干净,食到有炭烧香味,好扎实既龙虾肉。
蟹肉蟹膏甲罗烧
口感湿润,食到淡淡既蟹香味,配淡味薯片有好大反差,一脆一软,好得意。 黑松露杂菌 唐扬虾饼
口感好有有颗粒感,含大量洋葱同甘笋,虾肉弹牙。配搭既系青瓜蛋黄莎莎酱。 备长炭烧日本佐贺A3和牛
有海盐、芥辣籽 及酸豉油佐碟。
烧过既A3和牛松软无筋,口感嫩到似 刺身鱼,食时口腔充满油香同肉香,令人回味。 美人锅
用特浓鸡汤浸煮原只鸡腿肉,鸡腿去骨后啖啖肉,皮弹肉嫩。
豆腐系我最爱,十分滑溜,筷子大力小小都会夹烂。面头挂满浓汤,汤既胶质好重,饮完会feel 到咀唇有啲好黏,真材实料。 最后有自选雪糕,我拣既系柚子雪芭,好清新。