2015-02-20
又一出名拉面来到香港变得面目全非⋯号称全日本拉面榜排第七既拉面,竟然如此。饺子一碟六只,唔热得来里面仲有怪味,食两只已经系极限。讲到拉面,我相信日本总店绝对唔会用超巿几蚊鸡即食拉面做面底,但来到香港竟然悭水到咁,个即食面底上枱已经黏作一团。先试咗个烧鸡拉面,个汤本来几清甜尚可入口,但却被呢啲即食拉面搅到不伦不类,清汤变成严重得令人倒胃的碱水汤,碱水味完全盖过清汤味,是全店最败北之作。蕃茄拉面则好少少,主要是𫑷水味好像被蕃茄汤盖过,道理有如星爷响食神里面形容既咖哩鱼蛋猪大肠一样,可是入到口还是尝到那一阵浓烈既碱水味。纵然其他小吃如鸡软骨、芝麻鸡翼、黑醋鸡翼等尚算ok,但谁会打算去到只吃配角既小吃而不吃主打既拉面同饺子?标榜全日本拉面排行榜第七位主打蕃茄拉面,但却是全店最失败之作,难怪纵然开在人流过盛既将军澳仍然不用等位之,且仲有一半枱冇人坐。