2021-11-05 477 浏览
今日同男朋友庆祝生日,黎到囍公馆食晚餐。虽然餐厅主打食中菜,但环境几似西餐厅,灯光比较昏暗,气氛都唔错。野食方面我地就叫左三样野,分别系香草蜜豆玫瑰露叉烧 / 龙皇海鲜泡饭 / 大厨炒饭。香草蜜豆玫瑰露叉烧,食落其实有少少失望,因为好多人推介依个,但我觉得都系有少少普通,相比一D专门食叉烧既餐厅有段距离,而且价钱唔算特别平,如果唔系特别喜好叉烧可以唔使试依个。龙皇海鲜泡饭,依个就相当有惊喜,佢上菜时汤同饭系分开上,个汤系热到滚果种,值得一赞! 而个饭好特别,佢系有种脆脆地既感觉,唔系一般平时食到既饭,再加埋个汤有好浓既龙虾味,成件事加埋好正,都好岩冬天食,食完会有好暖既感觉。大厨炒饭,成个饭都好足料,有虾肉、带子等等,而且个饭都炒得几干爽,算系几抵食。到最后我预备左个生日甜品比我男朋友,外面系朱古力,而入面应该系有D酒心红莓酱,食落酸酸甜甜,都几特别。我觉得成个餐厅野食并唔系重点,当然都算系合格之上,而系餐厅气氛环境都好适合情侣黎庆祝,而且出面就系无敌大海景,够哂浪漫。准备庆祝既你都可以谂谂黎依到一试。

香草蜜豆玫瑰露叉烧

龙皇海鲜泡饭