2023-03-27
Spiga (中环)中环皇后大道中31号陆海通大厦3楼-----周日嚟到呢一间期待已久嘅意式餐厅食晚餐,餐厅分为室内室外两个部分,多年前系佢哋嘅室外酒吧位置饮过酒,今次都系第一次嚟佢哋嘅餐厅位置食晚餐,暗黄嘅灯光搭配精致枱枱櫈櫈,加上每张枱面嘅小蜡烛,浪漫气氛绝对破表。🧀Burrata, olive Taggiasche e saor $178:味道比水牛芝士更为浓郁嘅Burrata,外层微微厚实,内层柔软即化,配搭咸香茄酱,冰冻清新,几开胃。🐙Polpo agli agrumi $208:八爪鱼烧得外脆内嫩,表面带微微焦香,非常惹味,薯蓉则绵密扎实,带少许柠香解腻,亦搭上酸甜洋葱,整体味道平衡得出色。🍝Linguine, carciofi, capesante e Pecorino $278:手工意粉软硬度恰到好处,带有少许我中意嘅咬口韧劲,酱汁咸鲜咸鲜的,汁量刚好挂面,加上粒粒柔嫩带子,不错。Ricciola Giapponese $298:油甘鱼肉约7分熟3分生,入口嫩嫩滑滑,配搭少见嘅爽脆洋蓟,整体食材用得颇别出心裁。Prosciutto cotto and scamorza
中环皇后大道中31号陆海通大厦3楼
-----
🐙Polpo agli agrumi $208:
Ricciola Giapponese $298:
Prosciutto cotto and scamorza $198:
份量足够2-4人食,薄饼饼底烤得香脆,饼边绵密中不失空气感,火腿咸中带微甜,加上阵阵清新坚果带啲香气,值得一试。