2018-08-23
鍾意捐窿捐罅搵好嘢食嘅朋友仔, 介紹天后有間樓上食高級法國菜。 今晚同咗老公去撐枱腳。 沿著電氣道行兩三分鐘便到。餐廳空間唔算大, 裝修雅緻, 燈光柔和舒服。 落地大玻璃仲可以欣賞日落景色, 快六點半的時候陽光斜斜滲進, 好有氣氛! 因為打緊風,個天好清, 位於25樓可以望見遼闊的天空, 景色好開人令人心情放鬆。 當然唔少得飽覽維港美景。 請教了店員餐廳名嘅意思,A La 法文 好食咁解,Umai 係日文, 兩組字夾埋都係解 美味嘅意思。除咗單點款式,Menu 仲有幾款精選晚餐, 價錢 四百幾五百幾蚊都有, 已經包括餐湯,頭盤,甜品,飲品及主菜。 可以講話價錢真係唔算貴。扒澳洲M5和牛扒配紅酒汁晚餐$628先來的是法包, 外皮乾乾地好脆身, 包嘅中心部分超軟熟, 還微微的暖。18個月黑毛豬風乾火腿配哈密瓜Parma Ham 鹹香程度剛剛好, 肉質仍然柔潤, 配上甜甜的哈密瓜, 芳香美味, 完全打開了胃口。扒澳洲M5和牛扒配紅酒汁晚餐$628 我要選了鮮蠔忌廉湯。 個湯好幼滑, 墨綠色嘅濃湯充滿著蠔嘅鮮味, 完全冇腥味。頭盤有魷魚釀明太子 有日式嘅fusion感覺。 魷魚好新鮮煙煙
扒澳洲M5和牛扒配紅酒汁晚餐$628
18個月黑毛豬風乾火腿配哈密瓜
18個月黑毛豬風乾火腿配哈密瓜
扒澳洲M5和牛扒配紅酒汁晚餐$628
鮮蠔忌廉湯
魷魚釀明太子
頭盤有魷魚釀明太子
有日式嘅fusion感覺。 魷魚好新鮮煙煙韌韌幾腍身, 冇腥味, 釀入微辣嘅明太子, 估唔到味道好夾, 創新又好味道嘅頭盤。
扒澳洲M5和牛扒配紅酒汁晚餐
A5和牛扒出場, 賣相好靚, 仲有燒烤的格仔紋, 聞到好香嘅碳烤味。 塊扒有手板咁長,要了7成熟, 外表烤得很香, 肉質仍然好軟熟, 中心部分呈粉紅, 覺得和牛扒七成熟剛剛好, 逼出嘅油花很香, 加上牛扒本身嘅肉汁, 超美味!
紅酒汁都好特別, 配襯著肉扒 又有另一種鮮味。 其他的配菜加入了牛油都煮得很香口。
呢個時候日落已接近尾聲, 顧客們 亦同時享受眼前美景。
老公選了另一款套餐 - 波士頓龍蝦(1/2)配黑雪魚蟹肉忌廉汁$538
波士頓(1/2)龍蝦配黑雪魚蟹肉忌廉汁
喜歡海鮮嘅朋友不要錯過。 龍蝦蝦頭極多蝦膏, 個醬汁又濃又鮮味, 黑鱈魚魚味極濃, 比銀雪魚少了一些脂肪, 魚肉更結實嫩滑。唔錯!
甜品是綠茶雪糕。 非常清新唔會太甜。
晚餐很豐富, 唔係講笑浪漫晚餐都 可以吃到飽, 仲有超正夜景。 聽下音樂 靜靜地嘆晚餐真係好寫意。