2022-11-15 81 浏览
今日同另一半去Megabox睇戏,之后book咗Solé食晚餐。Solé系法国餐厅,环境好靓,好浪漫,适合拍拖约会。我地叫咗Set Dinner for two 💲698。点完餐,职员先端上Welcome appetizer,两个蕃茄加柠檬。系我地碟上倒上橄榄油、黑醋、海盐。好refreshing!前菜系八款中拣四款。「轻煎腌制剑鱼」剑鱼有脆边,腌制嘅味道刚刚好。「脆炸金文毕芝士」外脆内软的炸芝士,好吸引。「挪威烟三文鱼件蜜糖刁草酱」一口size,味道好夹配。「鸭肝酱多士」多士好香脆,鸭肝酱好香浓,口感绵密。汤品我地叫咗各一,「经典法式洋葱汤」同Daily Soup「甘笋忌廉汤」。甘笋忌廉汤质感好浓郁,好香味道。法式洋葱汤上面有块面包同烤过嘅芝士,好特别。面包完全吸收洋葱汤精华。主菜可以拣两道。「菠菜蘑菇烤鳕鱼」好靓嘅摆盘。两块鳕鱼交叠,上面再放咗少少沙律菜装饰。鳕鱼外皮煎至香脆,有鱼油香。鱼肉滑嫩。「慢煮7小时羊肩长通粉」羊肩膻香,慢煮令肉质超软腍。最近我地点咗个甜品作结。「蓝莓千层酥」非常精致,口感酥脆。幸福感满分。.【 Solé 】📌九龙湾宏照道38号Megabox 5楼3-4及

「慢煮7小时羊肩长通粉」羊肩膻香,慢煮令肉质超软腍。

【 Solé 】
📌九龙湾宏照道38号Megabox 5楼3-4及9号舖