2019-07-16
作为九龙人,真系好少会去到中环食野,咁岩同老公去开中环,就行去兰桂坊拍下拖同行下街街啦!本身我同老公都算系乖乖仔乖乖女,真系好少去兰桂坊,但去到又比感觉中安全,而且好舒服。我地又唔系太饮酒,所以又唔想份酒bar,咁岩见到有间食泰国野既餐厅,叫Café Siam,openrice一下,comment又唔错wor,咁就入左去试下一入到去,就比个环境吸引左,好浪漫,感觉好高级,环境好舒服。侍应都系讲英文既,不过有中文menu,唔需要担心沟通问题。我地仲见到有一张大既圆枱,上面坐左一班著左和服既日本人,虽然佢地讲野好大声破坏左个环境,但系可以一班朋友舒舒服服咁食下野倾下计,系一个唔错既选择。重点系价钱真系好合理,中环黎讲真系唔算贵。一直以为兰桂坊食野好贵所以唔敢去,但原来都有平民既选择。我地坐系到等既时候,已经见到有一碟虾饼做前菜,岩哂肚仔饿既我地。食泰国菜既主打前菜之一又点少得米纸卷,好快手就选择左香芒大虾米纸卷 ($105),就咁睇卖相已经好靓,好大件,我之前自己系屋企包都只系包得细细件,老公话原来米纸有分size既。有新鲜既芒果汁做酱料,酸酸甜甜好开胃。米纸卷入面有虾有沙律菜,仲有D薄荷
有新鲜既芒果汁做酱料,酸酸甜甜好开胃。米纸卷入面有虾有沙律菜,仲有D薄荷叶同香草叶,食落感觉好清新。我同老公2个人一人食3件已经食到饱饱。
之后仲叫左一碟虾头膏海鲜炒饭,未食就已经闻到香味,而且份量足够。
炒饭入面有鱿鱼同虾等海鲜,仲有粟米同萝卜等等,食落有好香既虾头膏味,饭亦都炒得好干身,粒粒分明,2个人好快就食哂2碗饭。
之后再加一个新鲜既大椰青,超级鲜甜,又大大个咁。
老公今日唔多舒服,叫既食物唔多,但系已经好满足。两个人食饱饱之后再散多一阵间步,然后就返屋企,简简单单既生活最美好。