2019-10-12
我有朋友喺铜锣湾食过一间意大利餐厅之后,极力向我推荐,话可以畀我一尝何谓「意国风情」。既然佢讲到呢间餐厅咁神圣,我就决定趁呢个星期二晚得闲,约埋一个钟意食意大利菜嘅朋友一齐去朝圣。一入到餐厅,我已经开始幻想自己跻身罗马,准备解读招牌上嘅各种「文明图案」。哈哈......餐厅奉行简约风格,低调嘅颜色带畀人一种「宜家宜室」嘅亲切感。场内有唔少客都系外国人嚟㗎!望咗一阵,我哋拣咗一个接近吧枱嘅位置坐低。眺望远处,我哋见到一班师傅系开放式厨房里面忙过不停,细心咁为每个客人准备各种菜式。事不宜迟,我同朋友立即打开Menu,开始点菜。Arancini $68第一道上台嘅前菜系Arancini,顾名思义就系意大利炸饭球。佢嘅卖相非常可爱,粒粒圆浑,外皮炸到金黄色,脆卜卜。食落口𠮶阵,仲有种煲仔饭焦嘅口感添!而内里就混咗非常香滑嘅芝士同意大利饭,真系食得好过瘾呀!Portobello Fritto $68好快第二道菜就呈现我哋眼前。Portobello Fritto 指嘅其实系意式炸蘑菇。一开始,我以为「食物篮」里面装住嘅系一块块肉片,点知食左一啖之后,我先知道呢啲炸得咁香口嘅原来系蘑菇啊!醮上特制嘅
Arancini
Arancini $68
Portobello Fritto
Portobello Fritto $68
Portobello Fritto
醮上特制嘅酱汁之后,蘑菇嘅口感更具层次,简直系愈食愈好食,愈食愈想食呀!
Tempranillo
Tempranillo $140 (50% off) / 杯
上主菜之前,侍应特登提醒我哋,星期二至六6:00pm - 8:15pm 系Happy Hour,所有House Spirits、餐酒,同埋啤酒等等都有五折优惠㗎!为咗体会上流社会嘅生活,我哋两个都豪叫咗一杯以「早熟小葡萄」酿制而成嘅红酒Tempranillo。
呢种葡萄酒带有阵阵果香,酸度又唔系太高,口感更加称得上系顺滑柔和,难怪佢一直享有「西班牙贵族葡萄红酒」嘅美誉喇!
Fettuccine alla Bistecca
Fettuccine alla Bistecca $188
事不宜迟,主菜终于登场喇!第一道系野菌阔条面配T骨牛扒。我平日食意大利阔条面,好怕佢煮得太耐,会淋啤啤,好难入口。不过,今次完全无呢个问题,阔条面唔单止香滑弹牙,仲要吸收左牛扒肉嘅精华,非常惹味。而肉质鲜嫩嘅牛扒肉,亦无得输,佢毫不保留咁展现自己嘅烟韧,确系值得一试。
Truffle Porcini Mezzelune
Truffle Porcini Mezzelune $138
另一道主食,系黑松露牛肝菌配意大利云吞。呢碟野上台之前,我哋已经系远处闻到浓浓嘅黑松露味。食落口个阵,简直叫我哋兴奋到不得了。厚薄适中嘅意大利云吞,紧紧拥抱住新鲜爽口嘅蘑菇肉粒,再加埋浓郁滋味嘅番茄肉酱,真系「正」到爆灯!
Tiramisu
Tiramisu $68
食到最后,我哋决定点番一道甜丝丝,令人乐滋滋嘅意大利甜品 —— Tiramisu (英译:Pick Me Up)。呢度嘅Tiramisu 带有非常浓郁嘅Espresso 咖啡香,但食落口就一啲苦味都无,里面嘅mousse 甜而不腻,极易入口。
食到个肚胀卜卜,我哋终于笑住离开啦!