2017-10-29
今日同太太 庆祝我哋拍拖12周年嘅纪念日 专登揾咗一间有格调嘅西餐厅庆祝, 嚟到呢间叫做cosmos嘅餐厅酒吧餐厅以暗暗嘅灯光格调为主题既浪漫又有情调 都几适合同朋友你谈心事而餐牌上嘅菜式都几多选择 不过我两公婆好快就拣定咗自己想要嘅菜式。前菜送上嚟嘅系烧北海道原只鱿鱼, 净系睇卖相已经十分精致, 我哋觉得呢个烧鱿鱼最大嘅特色系唔会太烟韧之余, 又保留咗鱿鱼嘅鲜味, 唔使点酱汁已经非常正, 而点左佢嘅秘制酱汁亦有另一番风味!饮品方面由于我钟情与啤酒调,所以点左一杯1664啤酒, 而太太就点左一杯apple ginger ale, 我杯啤酒好饮就唔使多讲啦,而太太杯饮品味道得几好饮, 唔会太甜!餐汤方便我哋点咗大蒜薯仔忌廉汤, 系今晚嘅是日餐汤! 而餐汤好得意咁喺表面拉咗花, 好似饮咖啡嘅感觉 ,望住杯咁靓嘅餐厅真系有少少唔舍得饮! 而呢个忌廉汤嘅大蒜味唔算浓烈, 味道配合得恰到好处, 分量不多不少啱啱好!来到主菜, 送上嚟嘅系冬阴功软壳蟹忌廉意粉, 有少少似泰式西式fusion菜嘅感觉, 由于我两公婆都好钟意食辣,所以呢度菜对我哋嚟讲正是心头好, 冬阴功酸辣嘅口感配落去软壳蟹意粉真系非
而最后奉上嘅系烤黑安格斯肉眼牛扒,完美既七成熟啱啱好,而牛扒足足有十安士足够两个人食到饱饱! 安格斯牛肉出名牛肉尾浓, 所以爱好牛嘅我哋系必选! 而牛扒嘅配菜薯蓉口感都唔错。
最后买埋单两人只系七百几蚊, 对于我哋嚟讲可以享用咁好格调嘅餐厅去庆祝我哋嘅拍拖纪念日,真系满足。