2023-08-22 428 浏览
Happy Friday收早同老公二人世界, 去左IFC睇海景食中菜, 一去到餐厅店员就带我地去左窗口位二人座, 饱览维港夜景好浪漫店员介绍有套餐或散叫𩠌菜, 我地唔想谂所以简单直接就拣左套餐, 套餐分别有前菜、头盘、炖汤、主菜、饭菜同甜品落完单就送上前菜小碟, 有味噌蒜头渍、红酒荞头渍同琥珀合桃等左阵前菜就送到黎啦, 第一道系法式XO酱蒜茸牛角包, 未食已经闻到好香XO酱既味道, 牛角包口感好酥脆, 非常有层次, 食落好香浓牛油味, 配搭面层既XO酱蒜茸更增加整体香味, 咸香味突出同出奇地夹之后就到头盘, 时令白露笋清酒伴圣子顶层既三文鱼籽好鲜甜, 白露笋爽脆可口, 食𠮶时有阵阵清酒既香味跟住就到金沙日本南瓜, 南瓜外层沾满金沙咸旦黄, 咸旦香味好出众, 南瓜食落带少许丝之余仲有甜味, 好味!炖汤系松茸螺头炖海参, 松茸味道香气四溢, 闻落好浓郁但饮落好清香, 海参炆得好冧, 食落好仲有弹牙口感饮完个就到主菜, 香酥花胶伴香槟鱼子酱个花胶用左炸粉浆炸过, 外层好酥脆, 花胶保持弹牙口感另一道系麒麟星斑球, 星斑底层放左荷叶一齐蒸, 中间夹住左蜜汁金华火腿同冬菇片, 星斑食落几嫩滑,
落完单就送上前菜小碟, 有味噌蒜头渍、红酒荞头渍同琥珀合桃
另一道系麒麟星斑球, 星斑底层放左荷叶一齐蒸, 中间夹住左蜜汁金华火腿同冬菇片, 星斑食落几嫩滑, 金华火腿同冬菇甜味好突出, 咀嚼𠮶时有阵阵荷叶香渗出黎

之后就系壹零壹风沙乳鸽, 面头系金不换同炸蒜粒, 未食已经闻到好香, 乳鸽炸得非常出色, 外皮食落好香脆, 估唔到炸完个肉质一啲都唔会干, 食𠮶时依然肉质嫩滑, 油香味十足, 同平时食到既炸乳鸽一啲都唔同, 依个真系好好食!

食完个主菜, 已经有7成饱了, 努力食埋个饭菜, 店员送上云腿上汤浸菜远, 上汤菜芯食落好甜, 食得出好新鲜, 夹住金华火腿一齐食好正!

未食都已经闻到好香既砂窝猪肉渣香葱饭, 猪肉渣粒粒都好酥脆, 配埋个砂窝香葱饭食得出有获气, 够哂惹味, 口感层次提升!

最后甜品转左柠檬奶冻, 面头撒满脆片同开心果碎, 入口好Creamy, 带酸酸味道, 解左腻同增加左脆脆口感层次, 我几钟意呢!