2015-07-18
好感恩揾到个同样钟意食野的他,齐齐去唔同地方揾食真系一种乐趣,食到好好味既餐厅大家都会好开心,食到难食既又会一齐讲有几难食,同声同气。.今日晚餐就拣左天后楼上店的A la umi法国私房菜餐厅,上到大厦25楼,一推门入去就见到大片落地玻璃,约十张台,虽然环境唔大,但感觉舒适。能望到太阳落山既维港美景,一边摸住酒杯底,同对的人一同品尝美食,感觉宁舍好味。.客人可选择叫套餐或者a la carte(散叫),散叫有供应头盘、汤、意粉、扒类、刺身拼盘、海鲜和生蚝等;生蚝有数款,由$38~$58不等。套餐系睇你捺拣边一款主菜去定价,价钱$468~$498。包前菜、头盘、汤、主菜,是日甜品/咖啡茶(二拣一),但有点奇怪点解甜品同咖啡茶唔可以都有埋? 小妹觉得咁样会比较好,有时食饱都想饮返杯茶消消滞。.先来一篮小面包,面包都系微热,前两块一片片的那款都烘得脆脆的,中间个款入口香甜,搽埋牛油好好食。.呢度亦有生蚝供应,叫套餐加 $98就有三只。今次我地就试左Gillardeau, Scottish rock, Fine de claire呢三款,餐厅会由味道淡至浓(相片:右至左排列);.小妹就食左味道
. 今日晚餐就拣左天后楼上店的A la umi法国私房菜餐厅,上到大厦25楼,一推门入去就见到大片落地玻璃,约十张台,虽然环境唔大,但感觉舒适。能望到太阳落山既维港美景,一边摸住酒杯底,同对的人一同品尝美食,感觉宁舍好味。
. 客人可选择叫套餐或者a la carte(散叫),散叫有供应头盘、汤、意粉、扒类、 刺身拼盘、海鲜和生蚝等;生蚝有数款,由$38~$58不等。
. 先来一篮小面包,面包都系微热,前两块一片片的那款都烘得脆脆的,中间个款入口香甜,搽埋牛油好好食。
粉红色入口软属的黑毛猪风干火腿,配上入口超甜既哈蜜瓜,平衡左风干火腿带来既重咸香味,真系好清甜又滋味。
(小妹叫佢做带子三文鱼配西西里汁)
上面系炸莲藕片,入口脆卜卜,带子配三文鱼既食法颇特别,有著带子既爽甜,文鱼肉入口很滑溜,连一向唔爱食三文鱼既小妹都觉好食。
用上芒果肉、黑橄榄和蕃茄等所制的西西里汁,味道酸甜好开胃,
加入姜汁既南瓜汤比较少见,所以饮落喉咙有点微辣,热热的感觉。
鲜蟹肉龙虾忌廉汤 (后)
龙虾汤饮落顺口甘香,入面仲有丝丝蟹肉,唔错。
要左五成熟,一路切既时候已闻到带有浓郁既焦香,内里粉嫩既肉质,咬落充满肉汁,肉味浓郁,肉质好松化,愈嚼愈香呢。
. 烤西班牙雪花黑毛猪配苹果黑醋汁 $468 (套餐)
猪既外皮切落去带点脆身,咬落外脆内软,望到外层以脂肪包围住黑毛猪肉,半肥瘦既肉质,两层既口感,入口同样松化,咀嚼中带有脂肪香,好邪恶又滋味,我觉得呢个仲好食过牛扒呢。
心太软配上云呢拿雪糕,仲有两大粒原粒草莓,望到都好吸引呢,完全唔系交行货既饭后甜品。
. 身为草莓粉丝既小妹,梗系食左佢先。原来呢粒望落亮晶晶既草莓裹著一层糖浆,咬落脆脆的。而且果肉同叶已预先切开,再砌返成原粒士多啤梨,相当细心呢,保持卖相之余亦都非常方便享用。
. 心太软卖相够挺身,唔会东倒西歪,完完整整的一个;切开后,流心慢慢流出,感觉超美啊! 食落外层带点微脆,内里系蛋糕质感,浓浓朱古力味又唔过甜,赞!
总括黎讲食物由头盘到甜品都颇有水准的,食物质素高,所以这价位黎讲都唔算太贵,来庆祝纪念日、吃个晚餐都唔错,完全有再来的理由啊!