2022-08-03
上星期五同honey放假, 2条友无聊无野做, 就拣D平日少去的地方最后选咗西贡呢个叫比较近屋企D嘅地方游下食下中午已经试咗另一间网红CAFE, 夜晚就试呢间近码头的西餐厅ORCA餐厅分室外同室内, 不过最近太热, 有多汗症嘅男友当然想坐室内啦室内环境都衬上海洋色, 而且冷气都足够, 立即舒缓整天在外游走的热气在等候入座室内位置期间, 我俩都已经决定点甚么食物钟意食肉嘅男友, 一望就话要 ORCA 巨型猪扒跟薯菜不过, 冻饮是当刻最需要的好双乳的莓莓 (左) 和 口水多过浪花饮品的名字很可爱好双乳的莓莓是草莓+蓝莓乳酪冻饮, 甜酸度适中冰冻解闷口水多过浪花是荔枝味+薄荷叶和青柠梳打而成, 是很爽口解渴的特饮饮过几啖冰凉饮品, 终于回过气来 烧牛肉紫洋葱沙律沙律上台时都有摆位, 仲加了夏日时令水果鲜菠萝, 几种唔同的颜色, 看到都流口水, 很吸引尤其而家炎炎夏日, 加了点酸甜生果混入沙律中, 会大开胃口烧牛肉唔系薄烧, 有肉味, 有咬口得嚟又唔会韧和有筋, 唔错~伴碟个汁系好似泰式辣汁咁, 好惹味牛油果蟹肉他他饼脆饼装著冻的牛油果蟹肉沙律, 双重口感, 又系好啱呢个夏天呀~男友期待嘅重
最后选咗西贡呢个叫比较近屋企D嘅地方游下食下
不过, 冻饮是当刻最需要的
好双乳的莓莓 (左) 和 口水多过浪花
饮品的名字很可爱
好双乳的莓莓是草莓+蓝莓乳酪冻饮, 甜酸度适中冰冻解闷
饮过几啖冰凉饮品, 终于回过气来
尤其而家炎炎夏日, 加了点酸甜生果混入沙律中, 会大开胃口
伴碟个汁系好似泰式辣汁咁, 好惹味
烧牛肉紫洋葱沙律
牛油果蟹肉他他饼
块猪扒真系好巨型, 而且是厚切的
巨型猪扒跟薯菜
当中有件是烟肉粟米芯卷, 好有心思呀!
表面和边边是经香煎过, 所以带有少少脂肪的边边会有脆口感
巨型猪扒跟薯菜
我喜欢酱汁是分开上的, 咁样就唔会影响食物本身的味道, 而且一定知道果件食物是否新鲜
其实平日我好少会蘸酱汁一齐食, 最钟意就是食原味, 餐厅咁嘅做法迎合唔同客人需要, 赞
好似男友钟意伴汁同吃, 而跟猪扒的是黑椒汁, 微微辛口, 但又唔会好辣
巨型猪扒跟薯菜
开心今日的西贡游, 又可以吸收维他命D, 眼睛又可望到山与海, 仲唔使同人起假期迫住等餐厅食到好西~