2018-04-07 2257 浏览
铜锣湾登龙街V Point开左一段时间,听闻上面嘅餐厅有景又有好野食,为左庆祝同女朋友嘅纪念日,日本野通常唔会失礼人,希望佢满意啦!真系靓景!今次叫d野食有d特别,虽然系日式铁板烧,但系点左一d西餐食材,唔知出黎既效果会系点?头盘胡麻豆腐+白饭鱼蛋卷+金醋尤鱿鱼鱿鱼个汁酸酸甜甜,好开胃,胡麻豆腐好唔似豆腐,胡麻味好重,个蛋卷食唔出有白饭鱼,不过好有蛋味!刺身有三款,分别系深海池鱼,白虾同金目鲷。师傅特别地将啲刺身有所加工,例如将白虾切碎再混入樱花虾,令到佢比较有口感,而将金目鲷表面火炙过,令鱼油香味更突出!北海道帆立贝非常大只,厚肉,切落去嘅时候完全唔会散晒,师傅特意将一啲菊花嘅材料放喺旁边嘅器皿加热,再配上食用菊花,完全系色香味俱全,最后再食埋细细杯的菊花啫喱,感觉清新!象拔蚌配山葵忌廉汁新鲜象拔蚌好爽囗,想不到份量几多,山葵忌廉汁山葵味不是太浓,忌廉味比较突出,令人食唔停口!鹅肝你块鹅肝可能系我咁耐以来最好食嘅鹅肝,原因在于佢唔会爆油,肥美度非常平均,师傅用铁板煎到两边好脆,好香口,但系里面又唔会好干身,e度菜完全系享受高级食材同埋师傅嘅手势!伊比利亚猪鞍配九洲蔬菜又一高级食材,师

真系靓景!

头盘
胡麻豆腐+白饭鱼蛋卷+金醋尤鱿鱼

刺身

北海道帆立贝

象拔蚌配山葵忌廉汁

鹅肝

伊比利亚猪鞍配九洲蔬菜

又一高级食材,师傅特别地在铁板上用樱花木烟熏,肉汁得以锁住,猪肉质地嫩滑,肥瘦均匀。不得不提他们用上香草海盐同埋纪州梅酱,两者方间少见,与猪鞍成为绝配!

松叶蟹肉泡饭

一般嘅铁板烧最后都会用上铁板炒饭,而师傅特别帮我地炮制左一道泡饭,帮我地消滞,汤底清清地,蟹肉比例算多,d饭好好食,泡饭都食到一粒粒!
抹茶布丁

好滑,有好浓既茶味,重料之作!

有夜景有美食,天公又造美,只能说「完美」!