2021-04-19
见到媒体报道就去试吓,未坐低入到去间舖头已经闻到好大浸牛肉味,佢唔系好香嘅牛肉味,而系一浸臭臭地嘅牛肉味,然后坐低发觉地板好「立」枱面好油,望一望个餐牌一碗牛腩河要成$60(咁老实讲好唔好味又唔一定系睇个价钱嘅,平同贵都有嘢好食同唔好食嘅。)我去当日佢话乜嘢崩沙腩,咩特别嘢都卖晒,咁我就唯有叫碗普通嘅牛腩河,我见到啲牛腩嘅卖相我就心知不妙,首先见到啲牛腩肉有两节色,同一旧肉有粉红色仲有少少黑色,咁我以为佢系新鲜腩肉,一啖咬落去,佢嘅质感好似一啲咸猪手经过处理过嘅肉咁,好干好硬,我再饮一啖啲汤,冇牛肉味又咸,碗野跟埋嘅𠮶几旧萝卜,冇味。跟住我就望下佢店入上面写住嘅字,佢大概系话自己放弃高薪厚职,又话自己好钟意食牛腩,最后我见到佢自称素人⋯⋯睇返佢响媒体报道讲嘅说话:「我敢说这店全部用最优质的食材,所有来货我全部都食过、试过最好的才采用,就算是牛丸、鱼蛋,也尽量是香港制造。如牛腩便是向提供全香港最靓牛肉的名店牛皇莫取货,包括爽腩、 崩沙腩及牛坑腩等新鲜骟牯牛腩。老板不是人人都肯卖货,我都是经朋友介绍引荐、对方认同我的创业理念才取到靓货。」唔知系咪因为我叫咗普通嘅牛腩所以系咁嘅质素,但系我想
唔知系咪因为我叫咗普通嘅牛腩所以系咁嘅质素,但系我想讲,如果连一碗普通嘅牛腩河都煮得唔好嘅话,用最优质嘅食材都系徒然。