2021-05-17
今日去屯门探个朋友 佢带我去食咗一间颇有特色嘅餐厅「鲜鱼汤」餐牌嘅食物主要系围绕鱼类 蒸鱼/煎鱼/鱼汤/鱼煲/小菜!!! 好多种唔同烹调鱼嘅食法 有椒盐,有麻辣,亦有汤品,粉面饭等配搭。 当然除咗鱼嘅食物款式之外亦都有其他选择 例如咖哩,三文治,常餐... 选择不但多元化 价钱仲好合理 非常亲民难怪晚市时段座无虚席 小店有室内及室内座位提供 气氛相当热闹椒盐白饭鱼$75 见每枱都有点这道小菜 我都决定要叫一客来试试 卖相非常之吸引 椒盐的做法相当惹味 炸蒜香味扑鼻 条条白饭鱼都好大条好肥美 而且炸得干身香脆 真系连骨都食埋凡叫一个晚饭小菜都会同送鲜鱼汤一碗 奶白色的鱼汤 用多种鲜鱼淆制而成 味道相当浓郁 蒸鱼系列 豉汁蒸黄立仓$70 平时好怕食好大条嘅鱼 越大条鱼肉就越嚡 这条黄立仓体型刚好 适合一至两人享用 肉质非常细嫩 鱼皮带有鱼脂香味 另加咗大量姜片及香葱去除鱼肉腥味 用蒜头豆豉蒸嘅方法烹调 越食越开胃蟹子墨鱼烧$40 墨鱼滑中加入粒粒蟹子 弹牙中带点咬口 层次感十足 另外墨鱼滑好新鲜 味道好鲜甜 烧到两边金黄香脆 伴泰式辣酱 是一道不错的小吃法兰西芝士流心西多士$35 虽然夜晚
法兰西芝士流心西多士$35 虽然夜晚食西多士有啲奇怪 但系呢个西多士真系好特别 绝对冇后悔点了单 把传统的花生酱馅料换作芝士及火腿 芝士热熔后形成流心效果 还带有火腿的咸香 非常邪恶