2021-05-20
几年前食过尖沙咀店,依稀记得Matcha Latte几好饮,见佢喺将军澳海傍开左分店又同朋友一试,弧形设计吸引唔少人喺门口影相。周末午餐时间排半个钟左右,唔算好耐,但排队位置喺树下较多蚊虫。将军澳店地方几大,装修行工业风,近coffee bar𠮶边仲有卖咖啡豆、咖啡壶同各种杂货。(w/ 10% service charge)🍽手撕猪肉配宾尼迪蛋 Egg Benedict w/ Pulled Pork ($118)水波蛋两只都够流心,手撕猪肉少鞋,但加埋酸酸甜甜嘅酱汁唔会好干,Sourdough 包身烟韧,配荷兰酱食唔错。🍽松叶蟹肉饭配炸软壳蟹Crab Meat Donburi w/ Deep Fried Soft Shel Crab ($148) 最多人推荐嘅菜式,软壳蟹原只上好吸引,即叫即炸热辣辣,蟹肉嘅份量唔算好多,但捞埋蟹籽、温泉蛋同青瓜丝同葱粒简单好食。🍽法式焦糖班戟 Crème Brûlée Pancake ($108) 卖相好靓嘅三层班戟,睇相都知口感偏厚实,所以三四个人分就啱啱好,面头𠮶块会烧至焦脆,炖蛋酱好澎拜,偏甜但可以接受,份量足够点晒成份班戟。 🍵Iced Uj
🍵Iced Uji Matcha Latte ($54)
望落颜色对版,浓得黎带啲鲜味,用app落单无得选择甜度但怕甜嘅我都觉得OK,好饮。
☕️Dirty ($45)
好啡之人要黎试下,呢度选择好多,menu好贴心写埋会试到咩花香火果香味。朋友叫左大路嘅Dirty,评价都几正面,话咖啡酸味唔重、奶够冻。
环境舒适,食物饮品都above average,不过定价颇进取,平日lunch set包饮品会抵啲。
餐牌: