2018-06-14
呢一日夜晚母亲大人唔想煮饭,佢同屋企人之前试过琼妈妈,话食落都OK,于是就落街买左屋企附近既琼妈妈手撕鸡饭。其实除左手撕鸡之外,琼妈妈仲有海南鸡饭、去骨海南鸡等选择,同埋有小食 (例如水饺),但肥鸽真系好怕食鸡皮,亦都好怕D鸡会生到见红 XD 于是就要左 (应该) 唔会连皮既手撕鸡菜饭试下。拎番黎既时候,D饭仲系热辣辣架 试左啖菜饭,充满住鸡汤既鲜甜味,白饭松软,加埋翠绿既小棠菜,感觉好健康有营 至于手撕鸡,首先系无皮架 唔似得一D铺头既手撕鸡咁,食落会有滑潺潺既鸡皮同鸡脂肪。个酱汁系酸甜汁,类似泰式辣酱,不过再流质多少少。鸡肉都算系嫩滑,唔错。系鸡肉底下仲有一D腌大豆芽,好入味。呢个餐仲会附送多个中汤,无汤渣既,鲜甜好饮 三十几蚊既价钱,有饭有𩠌仲有个汤,仲要系可接受既质素,肥鸽觉得系值得推介,可以下次再黎买
手撕鸡菜饭
呢个餐仲会附送多个中汤,无汤渣既,鲜甜好饮
题外话/补充资料:
其实上一D柴湾既群组睇到呢间食店有时会有一D唔好既评价,所以试之前都有少少犹豫。但食落无形容得咁差。唔系话帮佢辩护但每个人口味唔同,好多野真系要试过先知系咪适合自己。食物如是,人生其他决定都如是。觉得适合自己既,就勇敢地踏出第一步啦。